Osijek
MINIMALIZIRANI SOCIJALNI KONTAKTI

Mjere protiv korone
spasile nas od gripe
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Na osječkom području još nije zabilježen nijedan slučaj gripe, a ove sezone cijepilo se više osoba nego prije
Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije još uvijek nije zabilježio nijedan potvrđen slučaj gripe na osječkom području, a recimo kako su se posljednji pacijenti cijepili sredinom prosinca u ordinacijama obiteljske medicine. Epidemiolozi naglašavaju kako je razlog tome prvenstveno činjenica rigoroznih epidemioloških mjera i minimaliziranih socijalnih kontakata, pa je mogućnost prijenosa virusa svedena na minimum, a osim toga ove se sezone protiv gripe cijepilo više osoba nego prije. Recimo kako je cijepljenje protiv gripe počelo još 19. listopada, kada je županijski Zavod za javno zdravstvo liječnicima isporučio prvih 13.800 doza, a ova je količina cjepiva zbog iznimnog interesa doslovno planula u prošlom tjednu. Tako je nakon samo deset dana stiglo 15.100 doza, a u prosincu je stigla i treća isporuka dodatnih doza. Službeni podatci govore da je u sezoni 2019./2020. na području Osječko-baranjske županije bilo 2580 osoba s infekcijom gripe, a gripa nije prouzročila nijedan smrtni slučaj u prošloj sezoni. Prema podatcima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), pandemija koronavirusa utjecala je na prezentacije zdravstvene zaštite i kapacitete za ispitivanje zemalja i područja u regiji, što je negativno utjecalo na izvještavanje o epidemiološkim i virološkim podatcima o gripi tijekom sezone. Ipak, aktivnost gripe i dalje je niska ove sezone, a zabilježeni su tek sporadični slučajevi u Estoniji, Litvi i Srbiji.


- To ne treba čuditi jer je Europa zatvorena. Gripa je svake godine putovala sa zapada prema istoku i mi smo znali da kod nas dolazi iz Španjolske, ali granice su sada zatvorene, nema putovanja i nema tko ni donijeti gripu jer je riječ o bolesti koja se prenosi putovanjem - objašnjava prof. dr. sc. Rudika Gmajnić.
Inače, pokazalo se da je smrtnost onih koji su bili hospitalizirani zbog COVID-19, a imali su i gripu bila 43 posto, dok je kod onih koji su imali samo koronu smrtnost bila 27 posto. S obzirom na to da se radi o dvije snažne respiratorne infekcije, očekivano je da se situacija dodatno zakomplicira kad napadaju udruženo. Upravo zato sve su zemlje imale snažne promidžbene akcije za cijepljenje protiv gripe, što je na kraju ipak urodilo plodom jer su se upravo one najugroženije skupine - stariji od 65 i kronični bolesnici - u velikom broju cijepile, što se uz nošenje maski pokazalo dobitnom kombinacijom. Ipak, svi oni koji su se cijepili tek sredinom prosinca protiv gripe, sada će morati pričekati na cijepljenje protiv koronavirusa jer razmak između dva cjepiva mora biti bar 30 dana.


Nefreteta Z. Eberhard
Prosječno oko 60.000 oboljelih godišnje
U Hrvatskoj je u prošloj sezoni gripe (2019./2020.), zaključno sa 17. svibnja 2020., službeno registrirano ukupno 59.725 oboljelih od gripe, od kojih je 11 prijavljeno tijekom 20. tjedna 2020. godine. Sezonu prije, onu 2018/19., zaključno sa 17. ožujka 2019., službeno su registrirana ukupno 60.293 oboljela od gripe. U prosjeku, kako je i očekivano, najviše oboljelih je u Zagrebu, a stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.
Dr. Rudika Gmajnić

spec. obiteljske medicine

Ovo ne treba čuditi jer je Europa zatvorena. Gripa je svake godine putovala sa zapada prema istoku i mi smo znali da kod nas dolazi iz Španjolske, ali granice su sada zatvorene, nema putovanja i nema tko ni donijeti gripu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike