Crna kronika
POLICIJSKA AKCIJA U OSIJEKU I VALPOVU

U dvije zapljene policija oduzela 165 kg duhana
Objavljeno 9. siječnja, 2021.
Proteklih su dana djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske u dvije akcije zaplijenili ukupno 165 kilograma sitno rezanog duhana. Kazneno su zbog šverca za sada prijavljene dvije osobe dok je duhan zaplijenjen. Istraga se nastavlja, a nakon policijskog posla švercere će preuzeti nadležno državno odvjetništvo.

PU osječko-baranjska priopćila je kako je u četvrtak oko 14 sati u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku policijska patrola zaustavila automobil koji je vozio 44-godišnjak. Pregledom vozila policajci su u prtljažnom prostoru, ispod deke, pronašli nekoliko crnih plastičnih vreća. Iz automobila ih je izvađeno ukupno 12 u kojima se nalazilo 120 kilograma sitno rezanog duhana, naravno, bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Vozač automobila kazneno je prijavljen, a duhan zaplijenjen. Istraga se nastavlja kako bi se doznalo ima li još nekoga, osim 44-godišnjaka, da je švercao i preprodavao duhan, odnosno gdje je duhan nabavljen.

Zapljene duhana bilo je i dan prije, u srijedu, a kazneno je prijavljen 56-godišnji muškarac. Kako je priopćila policija, on je kazneno prijavljen za nedopuštenu trgovinu. Djelatnici Policijske postaje Belišće su, nakon dobivenih saznanja, od nadležnog suda zatražili i dobili sudski nalog pretragu doma i drugih prostorija kod 56-godišnjaka iz Valpova. Sumnja se pokazala opravdanom jer su policajci kod Valpovčanina pronašli i oduzeli oko 45 kilograma sitno rezanog duhana. On je kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Iako im prijete visoke novčane, ali i zatvorske kazne, šverceri duhana ne prestaju sa svojim nedjelima. Crno tržište duhana, zbog visokih cijena cigareta, ne jenjava u Slavoniji i Baranji. Dovoljno je samo prošetati se po glavnoj tržnici u Osijeku, ali i po drugim mjestima u Slavoniji i Baranji, i već će vam se, doduše šaptom, ponuditi duhan. Većina švercanog duhana dolazi iz Virovitičko-podravske županije, koja je najzasijanija duhanom u Hrvatskoj. Gotovo sav urod završi legalno kod velikih proizvođača, ali dio ipak ide prema crnom tržištu, jedan dio prema ostatku Slavonije i Baranje, a drugi prema Zagrebu i jugu Hrvatske. Kako doznajemo, posljednje dvije zapljene dogodile su se nakon što su policajci dobili pravovremene informacije u švercu duhana. M.Bugarić
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike