Magazin
TJEDNI OSVRT

Pretencioznost Domovinskog pokreta sve je jasnija
Objavljeno 9. siječnja, 2021.

Koliko god “domovinci” Miroslav Škore tvrdili da im u stranci sve štima, realnost ih već duže demantira. A to potvrđuje i ovotjedni raskol kada su Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto napustili saborski Klub Domovinskog pokreta kojem je Vrkljan bio i predsjednik i time potvrdili sukobe u stranci i njezino osipanje. Vrkljan je informaciju o odlasku objavio na Facebooku, navevši da su mjesecima bili izloženi različitim političkim pritiscima i spletkarenjima kako bi ih se ušutkalo. Još se tvrdi da je DP podlegao “pritisku duboke države”, dok u DP-u, pak, navode da je Vrkljan “spavač”. Vrkljan još dodaje: “Promjene su moguće ako se stvori jaka politička opcija, vjerodostojna u svom političkom djelovanju, bez ikakvih trgovačko-nagodbenjačkih motiva...”, objavio je, među ostalim.

Nakon svega, Klub zastupnika DP-a nastavit će funkcionirati s deset članova jer je šest već izgubio. A oni koji bolje poznaju situaciju u DP-u rekli su kako ih ne iznenađuje ovakav razvoj situacije. “Bilo je očekivano da će doći do rasula. U tu priču su svi ušli s figom u džepu i svatko gleda samo svoje interese, čudi me jedino što to nije počelo i ranije. Nisu izdržali ni šest mjeseci”, zaključio je poznavatelj prilika u toj stranci. Dok je Škoro ipak izjavio kako je “iznenađen i uvrijeđen”. Nadalje, političku korist od ovoga ima najviše HDZ, kojeg su u DP-u optužili za demontažu i udar. Stoga nije dugo trebalo čekati i odgovor HDZ-ovaca. “Kako kopni Škorin ucjenjivački potencijal, kako se postupno razotkriva duboka interesna pozadina ‘njegova’ političkog projekta, tako mu se topi i urušava Poslovni pokret MŠ. Gospodin Škoro pritom se okrunio titulom šampiona neostvarenih ucjena & neispunjenih najava”, poručili su iz HDZ-a, dodavši: “Za bijeg zastupnika okrivljuje HDZ koje je sam odabrao - baš onih dvoje koji su se ‘proslavili’ serijom izmišljotina, širenjem laži i iznošenjem mržnje protiv HDZ-a”, naveli su. Za kraj upitajmo se još i ovo - što bi značio pretenciozni naziv “Domovinski pokret”? A najbolji odgovor dao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. “Domovina su prije svega njezini stanovnici. Škori je ona tek paravan za politički cilj koji se čita u geslu pod kojim istupa: ‘zato što svoje volim’. Ne znamo misli li on na teritorij, svoju imovinu ili svoje ljude. Ako misli na ljude, njegove izjave i program otkrivaju nam koji su to onda njegovi ljudi, koje on voli”, naveo je Ribić.

Uz to, dodajmo da je Škoro stranku, uz pokliče, nazvao kao da ju je stvarao u ratu, a kako tada u domovini nije bio, najednom je nastao problem oko podjele ratnog plijena.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim