Osijek
KORONA POREMETILA PLAN ZA PETU ZGRADU

Produžene prijave za stan u POS zgradi na Vinkovačkoj
Objavljeno 8. siječnja, 2021.
Riječ je o objektu nadomak centru sa stanovima namijenjenima za najam i prodaju

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama APN ponovno je produljila rok za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa POS-a u Osijeku, i to do 1. ožujka 2021. To je treći put da APN produžava rok za prikupljanje ponuda za kupnju stana u novoj zgradi koja bi se trebala graditi na Vinkovačkoj ulici i biti ponuđena za najam ili prodaju po iznimno povoljnim uvjetima.

Naime, natječaj je prvi put raspisan u proljeće prošle godine, ali je zbog restrikcija izazvanih koronavirusom ova poticana stanogradnja u Osijeku, čini se, prošla "ispod radara" građana jer je interes za najam i kupnju stanova na toj lokaciji za sada, kako neslužbeno doznajemo, poprilično slab. Stoga su u APN-u odlučili produžiti rokove za prijavu prvo do kraja rujna prošle godine, potom do kraja prosinca, a sada i do kraja ožujka ove godine.

- Kako bi se svim zainteresiranim građanima omogućilo pravodobno prikupljanje potrebne dokumentacije, a u skladu s načelom pristupa podatcima, APN je izišao u susret interesentima tako da je rok za podnošenje zahtjeva ponovno produžio, a zbog brojnih restrikcija uvedenih epidemiološkim mjerama. Podatci o broju zaprimljenih zahtjeva bit će poznati nakon isteka roka za njihovo prikupljanje - komentirali su iz APN-a, stoji u odgovoru za naš list.

Naime, četiri godine od posljednje POS gradnje u Osijeku APN je raspisao novi natječaj, ovaj put za lokaciju buduće zgrade na Vinkovačkoj ulici. Bit će to peta POS zgrada u Osijeku; nakon tri zgrade na Uskim njivama i zgrade na Vukovarskoj, Osijek bi sada trebao dobiti moderan objekt s ukupno 214 stanova. Buduća bi zgrada trebala niknuti na prilično atraktivnoj lokaciji, nadomak centru grada, točnije, na zemljištu koje se prostire na čak sedam katastarskih čestica. Riječ je o praznom zemljištu s lijeve strane Vinkovačke dolazite li iz centra grada, prije skretanja u Dunavsku ulicu.

Stanovi iz programa POS-a grade se i za najam i za prodaju skupini građana s prosječnim platnim mogućnostima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a nisu ga u mogućnosti samostalno riješiti po tržišnim uvjetima.

Pravo na podnošenje zahtjeva za najam imaju državljani Republike Hrvatske koji u skladu sa Zakonom o najmu stanova imaju status zaštićenih najmoprimaca, odnosno zaštićenih podstanara u stanovima koji nisu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske pod uvjetom da se najmodavcu obvežu otkazati ugovor o najmu stana i predati mu stan nakon useljenja u novoiznajmljeni stan, i koji, kao i članovi njihova zajedničkog kućanstva, nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu namijenjenu stanovanju, na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam, kao i oni kojima je iznos predviđene najamnine maksimalno 30 posto ukupnog mjesečnog prihoda svih članova obiteljskog kućanstva.

Nefreteta Z. Eberhard
Do 1350 eura m2
“U realizaciji Programa poticane stanogradnje (POS) u Gradu Osijeku moguća je fazna gradnja višestambene građevine s ukupno 214 stanova, dok su parametri kupoprodajne cijene stana ograničeni odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, odnosno maksimalna prodajna cijena jednog četvornog metra stana iznosi 1350 eura”, naglašavaju vezano uz najnoviji poziv u APN-u. Inače, veličina stana koju kupac može kupiti ovisi o broju članova obiteljskog kućanstva, a usklađena je s Pravilnikom minimalnih tehničkih uvjeta za projektiranje i gradnju stanova iz Programa POS-a: za jednu osobu do 44 m2, za dvije osobe do 49 m2, za tri osobe do 67 m2, za četiri osobe do 76 m2, za pet osoba do 80 m2, te za šest i više osoba do 92 m2. Za odabir stana ne ulaze površine parkinga i spremišta.
ukupno
objekt

sa 214

stanova
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike