Tehno
TEST: SONY ZV-1

Ovaj visokokvalitetan fotoaparat san je svakog vlogera
Objavljeno 8. siječnja, 2021.
Nudi snimanje videa u 4K, a može snimati do 30 sličica u sekundi, u Full HD-u do 120

Biti influencer, youtuber, TikTok, Instagram pa i Facebook zvijezda trend je među mlađom populacijom, no čak i oni nešto zreliji okušavaju se u ovom svijetu marketinga i samopromocije, a upravo na njih cilja Sony sa svojim novim fotoaparatom ZV-1.


Pametni telefoni gotovo su uništili tržište kompaktnih fotoaparata. Nekad popularne uređaje na svim putovanjima i obiteljskim druženjima s tržišta su istisnuli sve napredniji pametni telefoni koji svojim mogućnostima (ali i cijenom) višestruko nadmašuju ovu kategoriju fotoaparata. Iako još uvijek nisu nestali s tržišta, oni koji traže nešto više, nešto profesionalnije, ipak gledaju nešto naprednije uređaje poput DSLR-ova ili bezrcalnih aparata. Među tim naprednijim uređajima svoju nišu pronašao je i Sony ZV-1 – fotoaparat koji cilja na vlogere.

Za najbolji selfi

Sony ZV-1 odmah na početku ovaj fotoaparat reklamira kao idealan uređaj za vlogere. Iako su svima poznati, valja podsjetiti kao su to osobe koje vode blog, ali s pomoću videozapisa. Ako imate mlađe ukućane, brzo ćete upoznati na desetke (stotine) takvih koji rado sa svojom publikom dijele svoju svakodnevicu, rad, hobije, život. I dok neki to rade iz puke zabave, veliki je broj onih koji time koračaju prema statusu influencera – danas najčešće korištenog naziva na bespućima društvenih mreža. No, vratimo se na Sony ZV-1, prema mnogim karakteristikama on doista i ide u tome smjeru – veličina mu je odlična za tu namjenu, a kvaliteta slike i općenito performanse vrlo su dobre, snimanje zvuka iznadprosječno mu je dobro, ima i mikrofonski ulaz, optičku stabilizaciju i još neke dodatne funkcionalnosti koje će posebno cijeniti ova niša korisnika.


Krenimo redom. Sony ZV-1 izrađen je kao pravi Sony, dakle fotoaparat odiše visokom kvalitetom i odmah pri prvom rukovanju osjećamo se kao doma. Ako ste ikada koristili Sony fotoaparat, imat ćete upravo takav osjećaj – kao da ste već koristili ovaj aparat. Tomu je tako zbog prepoznatljivog i jednostavnog sučelja, koje korisnici s razlogom obožavaju. Na stražnjoj strani smješten je kotačić za promjenu vrijednosti, koji funkcionira i kao kontrola s četiri gumba (gore, dolje, lijevo, desno), a u sredini se nalazi gumb za potvrđivanje odabira. S gornje strane, oko okidača, smješten je prsten koji služi za zumiranje. Kad se aparatom fotografira, onda zumiranje radi brže (treba mu manje od dvije sekunde od minimalnog do maksimalnog zuma), a prilikom snimanja videa prilično je sporo (6-7 sekundi). To je dobra stvar jer su snimke uz zumiranje tijekom snimanja sasvim iskoristive i daju dobar dojam. Ključna mogućnost Sony ZV-1 je njegov ekran, koji se otvara u stranu, i može se zarotirati tako da gleda prema naprijed. Pogađate, ovo je ključna stvar za selfije. Čim se ekran otvori, fotoaparat se sam uključuje, rasklopi objektiv i s njega se makne zaštita i spremni ste za snimanje. Dobro je što aparat ima grip – iako je majušan, u kombinaciji s odmorištem za palac na stražnjoj strani aparata, te uvažavajući male dimenzije i masu aparata, ZV-1 čini ugodnim za držanje u šaci. Ipak, uz fotić smo dobili i odličan Sonyjev držač GP-VPT2BT. Riječ je o držaču mase 210 grama, koji dublira i kao stativ – kad se drška rasklopi, držač postaje tronožac. Na dršci se nalaze gumbi za okidanje fotografije, za pokretanje snimanja videa, custom gumb C1, klackalica za zumiranje i polugica za zaključavanje gumba. Osnovne su to kontrole koje su svakako dobrodošle prilikom vloganja jer se uvelike smanjuje potreba za korištenjem gumba na fotoaparatu.
Može i u 4K

Sony ZV-1 aparat nudi snimanje videa u 4K, a može snimati do 30 sličica u sekundi, dok u Full HD-u do 120 sličica u sekundi. Snimke u 4K po defaultu traju do 5 minuta, no ako se isključi ograničenje zbog visoke temperature, može se snimati “neograničeno”, odnosno do trenutka kad se baterija isprazni ili kad se aparat pregrije. Nudi se i HFR način rada, u kojem može snimiti kratki vremenski odsječak pri 250, 500 i 1000 FPS. Koliko je ovaj fotoaparat podređen vlogerima pokazuje i hibridni autofokus. On je vrlo brz, a radi kontinuirano praćenje lica i oka.


Dodatna funkcionalnost za vlogere koji pred kamerom predstavljaju proizvode je i mogućnost fokusa Product Showcase. Kad je ta opcija uključena, prioritet za fokusiranje jest ono što je bliže fotoaparatu. Izvrsno ako pri snimanju predstavljate neke proizvode. Zatim tu su i mogućnosti poput oft skin efekta za zaglađivanje kože, Background Defocus koji nudi mogućnost brzog prebacivanja između dva načina kontrole otvora blende, odnosno odabir između plitke i velike dubinske oštrine. Ako bismo ipak našli neku manu za ZV-1, možemo reći da je to nešto uži kut snimanja. Da je on veći, doista ovo bi bio san svakog vlogera, no i ovako ZV-1 nije daleko. Ipak, možda će nekima biti daleko zbog cijene od oko 6800 kuna.
Marin Režić
Dodatna funkcionalnost za vlogere koji pred kamerom predstavljaju proizvode je i mogućnost fokusa Product Showcase
Kvaliteta slike i općenito performanse vrlo su dobre, snimanje zvuka iznadprosječno mu je dobro
Najčitanije iz rubrike