TvObzor
NEZAVISNA GLAZBENA NOVINARSKA NAGRADA ROCK&OFF

Odabran uži krug kandidata, nominacije stižu 11. siječnja
Objavljeno 8. siječnja, 2021.
Od slavonskih glazbenika u utrci su Kandžija, Aklea Neon, z++, Krankšvester i Goran Bare
Pripremila: Tanja KVORKA

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je ostavila traga na glazbenoj sceni i industriji, nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off bit će dodijeljena i 2021. odnosno za razdoblje nesretne 2020. godine, ali u nešto drukčijem izdanju od onoga na koje smo naviknuli. Rock&Off glazbenici ponovno će konkurirati u 10 kategorija, a to su: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak godine, Koncertni izvođač godine, Rock&Off izvođač godine, Pop&Off izvođač godine, Rap&Off izvođač godine, Jazz&Off izvođač godine te Iskonova Nagrada publike.

Umjetnički direktor nagrade Hrvoje Horvat istaknuo je da ponekad kriza zna iznjedriti najbolje trenutke u umjetnosti, a to se tiče i glazbene industrije.

- Alternativna scena je u vrijeme pandemije bujala i zaista postoji par desetak odličnih albuma i pjesama koji su ove godine snimljeni. Upravo su se zbog pandemije i brojne svjetske manifestacije održale preko interneta i glazbena industrija nije stala unatoč činjenici što koncerata nije bilo u tolikom broju, stoga ne treba sumnjati ni da će sljedeći Rock&Off biti dobar - rekao je Horvat na predstavljanju nagrade u prosincu.

Žiri sastavljen od 83 novinara/glasača iz najvažnijih domaćih medija u prvom je krugu predložio svoje favorite, i to čak 380 glazbenih imena u svim kategorijama. Novinarski je žiri do 3. siječnja 2021. odabrao po pet nominiranih izvođača u kategorijama Album godine, Pjesma godine i Koncertni izvođač godine te po tri izvođača u ostalim kategorijama. Nominirani za navedene kategorije bit će objavljeni 11. siječnja u prijenosu studijske emisije zbog poštovanja epidemioloških mjera. Najbolji među njima bit će proglašeni na završnoj dodjeli nagrada.

Online koncerti
- Iznimno je zadovoljstvo vidjeti da je i ove godine žiri predložio velik broj imena, čak 380, što govori o velikom potencijalu kreativaca na hrvatskoj rock&off glazbenoj sceni, ali i o kvaliteti žirija koji pomno prati sve što se događa na njoj. S obzirom na to da je prijavljeno više od 100 albuma i gotovo 200 pjesama, jasno je da unatoč kriznoj godini glazbenici nisu prestali raditi i stvarati, na čemu im iskreno čestitamo. Sada je na žiriju da odabere one koji ulaze u nominacije, a na nama kao organizatorima da napravimo najbolju moguću dodjelu nagrada u ovim uvjetima - rekli su organizatori Rock&Offa.

Za prestižnu kategoriju Album godine predloženi su, abecednim redom: Alejuandro Buendija - “Škrinja”, Elemental - “Ilica”, Je Veux - “I Glow”, Mark Mrakovčić - “Breeding Black Sheep”, nemanja - “Cosmic Disco”, Ogenj - “Si kak jen”, Rundek & Ekipa - “Brisani prostor”, She Loves Pablo - “Death Threats from Future Self”, Valentino Bošković - “Velika Praska”, z++ - “Zauvijek”.

Titula Pjesme godine ovoga bi puta mogla pripasti sljedećim izvođačima: Barbara Munjas - “Gone Back”, BluVinil “Apaši”, Boris Štok - “Uvijek dio mene”, Elemental - “Hej, sanjalice”, Goran Bare & Majke - “Rođen za suze”, Je Veux - “Lovable”, Lovely Quinces - “WELP”, nemanja - “Dāw Yĕn”, One Possible Option - “All We Do Today”, Overflow - “I Know You”, Rundek & Ekipa - “Mila”, Valentino Bošković - “Blojska Rapsodija”. Treći “Veliki prasak”, tj. novi izvođač godine mogli bi biti BluVinil, Fran Vasilić, Je Veux, Nika Turković ili Tate Romanova.

Kako bi doskočili problemima vezanima sa situacijom nedostatka koncertnog programa zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili ove godine izvanredno u obzir uzeti i online koncerte koji su se održali u ovim kriznim vremenima.

- Koncerti su regularno išli do prve karantene u ožujku ove godine, a sve što se događalo osjetila je i sama publika na svojoj koži. Nešto koncerata uspjelo se održati tijekom ljeta dok se moglo svirati na otvorenom, međutim došlo je i do takozvane hibridne pojave koncerata, a to su oni koncerti koji su išli online. Zbog toga smo odlučili da i takvu vrstu koncerata uzmemo u obzir kao konkurenciju za kategoriju Koncert godine - rekao je Aleksandar Dragaš, voditelj Stručne komisije Rock&Off-a. U konkurenciji za Koncertnog izvođača godine tako su se našli ABOP, Aklea Neon, Damir Urban, J. R. August, Jonathan, Kandžija, Krankšvester, Mary May, nemanja, Nipplepeople, Ogenj, pocket palma i Porto Morto. U kategoriji Rock&Off izvođača godine predloženi su J.R. August, Malady Lane, Mark Mrakovčić, nemanja, One Possible Option i She Loves Pablo.

Nagrada publike
Najviše prijedloga za kategoriju Pop&Off izvođača godine ostvarili su Boris Štok, Irena Žilić, Je Veux, Nika Turković i Valentino Bošković, dok se Alejuandro Buendija, Elemental, Kandžija, Reper iz sobe i z++ natječu za nominacije Rap&Off izvođača godine. U konkurenciji za Elektro&Off izvođača godine su ABOP, Aklea Neon, Plazmatick, pocket palma ili The Siids, a za Jazz&Off izvođača godine konkuriraju Bruno Mičetić, Chui, Doringo, Tamara Obrovac & Transhistria Jazz Ensemble, Trokut i Zvjezdan Ružić.

Posljednja, deseta, kategorija rezervirana je za medijskog pokrovitelja Iskon i njegovu “Iskonovu nagradu publike”, a glasovanje za nagradu odvijat će se na njihovoj web-stranici od 15. siječnja do 31. siječnja 2021. Po zaključenju glasova publike održat će se i nagradno izvlačenje koje donosi vrijedne glazbene nagrade svima koji sudjeluju u glasovanju.

Organizatori nagrade Rock&Off ističu kako je u nekim kategorijama veći broj prijedloga zbog jednakoga broja glasova žirija. Sve aktivnosti Nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa.

- Zbog epidemiološke situacije razmatramo dva scenarija. Prvi scenarij uključuje da će na dodjeli nagrade biti manji dio publike, a drugi scenarij uključuje isključivo emitiranje dodjele nagrade uživo. U svakom slučaju će glazbenici nastupiti uživo, za što smatram da je u ovo vrijeme najvažnije. Što se datuma tiče, dodjela će i dalje biti u okvirnom terminu kraja siječnja kao i dosad, no to ćemo također definirati prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji - rekao je Davor Drezga, glavni tajnik Unisona.

Najavljena je i druga godina Male škole Rock&Off novinarstva, koja će se održati na proljeće i ljeto ako to omogući epidemiološka situacija.

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike