Magazin
TJEDNI OSVRT

Penavin program ostao u prošlosti
Objavljeno 2. siječnja, 2021.

Bivši HDZ-ovac i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odbio je ući u Škorin Domovinski pokret, iako su ga ondje očekivali, pa osniva svoju stranku - Nezavisnu listu Ivana Penave, kako je i najavio u svibnju prošle godine. Navodno je uoči predstojećih lokalnih izbora procijenjeno da je bolje da on zbog birača i građana ostane nezavisni.

Inače, Penava je dva mjeseca prije parlamentarnih izbora iznenada i svojeglavo napustio HDZ te se priklonio Domovinskom pokretu, a s kojim će u koaliciji i na lokalne izbore. A da je Penava očigledno postao politički zbrkan, svjedoči i navod kako će nakon svibanjskih izbora i rezultata koje postigne, ponovno vidjeti što dalje jer, kako se ističe, “ima volju i želju da nešto napravi i zaslužio je da mu se pruži prilika”. Priliku koju je imao i do sada, ali realno ne može se reći da je u Vukovaru postigao nešto posebno zapaženo, ili daleko više od njegovih prethodnika. A kako i bi, jer iako je jedan od mlađih gradonačelnika, svakodnevno je okrenut prošlosti, dok su sadašnjost i budućnost Vukovara u drugom planu, čak i kada je riječ o skupljanju političkih bodova. Zato podsjetimo koje je razloge Penava nabrojio napuštajući HDZ. Prvi, ujedno i najemotivniji, rekao je, jest neprocesuiranje ratnih zločina. Drugi je razlog gospodarske prirode. “Vukovar se svih ovih godina koristi u marketinške svrhe”, naveo je Penava. Treće, popis stanovništva jer, prema njegovim riječima, manjinci popisuju manjince, a za što teret snose građani Vukovara. “Ne možemo dopustiti da se trguje našim gradom i građanima ovoga grada, bez obzira na stranačku i vjersku pripadnost. Ovakve trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir”, poručio je. Očekivao je i da će svi bliski mu HDZ-ovci ići u neovisnu stranku, no to se ipak nije dogodilo, jer je bilo više onih koji su se u HDZ vratili negoli ostali i pratili Penavin krivudavi politički put. Najednom mu je bivša stranka postala neprihvatljiva zbog njezinih vrijednosti, stranačke stege i politike, pa je, nekim čudom, sve to našao u Domovinskom pokretu. Istaknuo je da će se vrlo vjerojatno naći na njihovoj listi s jednim ciljem – da su neke vrijednosti iznad stranačke stege i politike. Prema njegovu mišljenju, to je politika koja poštuje čovjeka i njegova prava. Rekli bismo, velike riječi pune praznine.

Doduše, mora se priznati, ima u Penavinim riječima dijelom i istine, ali gdje su tu program i ciljevi koje potpisuje. Gotovo pa nigdje, dok i Vukovarce, kao i sve hrvatske građane, više ne zanimaju šuplja pametovanja, pa je pitanje i kako će Penava probuditi vjeru i postići podršku.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

GLAZBENI INTERVJU: VALTER KOCIJANČIĆ - PARAF

Priča nije završena, svi i dalje živimo u punku!

DR. SC. BRANIMIR VUKOSAV, DOCENT NA ODJELU ZA GEOGRAFIJU SVEUČILIŠTA U ZADRU

Vojska Europske unije još je prilično daleko od realizacije

DR. SC. MARINKO OGOREC, STRUČNJAK ZA SIGURNOST

NATO treba “resetiranje” jer se promijenila struktura prijetnji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJETSKO PRIZNANJE ZA LIVIU PULJAK I HRVATSKU ZNANOST

Često ne mogu spavati od novih
ideja koje mi padnu na pamet

2

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Jučer za danas

3

GLAZBENI INTERVJU: VALTER KOCIJANČIĆ - PARAF

Priča nije završena, svi
i dalje živimo u punku!