Regija
PRORAČUN POTRESA POLITIČKU SCENU

Vijeće Valpova raspušta se,
očekuju Vladina povjerenika
Objavljeno 30. prosinca, 2020.
Financiranje lokalne samouprave nastavit će se, grad neće stati, poručuju iz koalicije
VALPOVO - Kako su i najavili, vladajuća koalicija u Gradskom vijeću Valpova predvođena HDZ-om i koalicijskim partnerima HSU-om i Nezavisnom listom Stanka Miloševića na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća nije prihvatila predloženi gradski proračun za 2021. godinu, koji je na prihodovnoj strani iznosio 126, a na rashodovnoj strani 134 milijuna kuna.Takvu svoju odluku potkrijepili su podatcima da je unatoč njihovim dosadašnjim pokušajima i usvajanju triju proračuna, te 14 izmjena i dopuna proračuna, kao i zaduženju od 40 milijuna kuna koji su prihvaćeni radi pokretanja novih i nastavka postojećih projekata, Valpovo danas jedini grad u Osječko-baranjskoj županiji s dugom koji iznosi čak 11,3 milijuna kuna, Grad u kojemu je "evidentan manjak fiskalne odgovornosti" i koji ima 14 milijuna kuna duga prema poduzetnicima i obrtnicima. Grad je to u kojemu su prihodi za sljedeću godinu planirani u visini od čak 94 milijuna kuna, iako je u posljednje tri proračunske godine ukupno ostvareno pomoći u iznosu od samo 40-ak milijuna kuna. Za vijećničkom govornicom predloženi dokument ocijenili su "nerealnim, prenapuhanim i neprihvatljivim".

Nasuprot njima, gradonačelnik Matko Šutalo proračun je ocijenio kao realan i razvojan, a nazvao ga je i najkvalitetnijim proračunom do sada. Odluku o neusvajanju okarakterizirao je kao isključivo političku te na vijećnike pokušao utjecati dramatičnim najavama da će u slučaju neprihvaćanja proračuna grad na mnogim područjima prestati funkcionirati, da će projekti stati, a da će udruge, gradske tvrtke, vrtići, vatrogasci i drugi korisnici proračuna isključivo njihovom krivnjom ostati bez financijske potpore, a zaposlenici bez radnih mjesta.

Cijela ta burna rasprava u Vijeću bila je obilno začinjena osobnim uvredama, ucjenama i podmetanjima, no predsjednik Vijeća Dejan Pisačić i vijećnik Jozo Piškorjanac poručili su da se takav scenarij sigurno neće dogoditi u Valpovu te da priče da se nakon neizglasavanja proračuna u gradu neće financirati udruge i vrtići ne stoje. Naime, kako je pojasnio tajnik Grada Zvonko Barišić, nakon raspuštanja Gradskog vijeća Vlada RH imenovat će povjerenika za Grad Valpovo, a financiranje lokalne samouprave nastavit će se ili na osnovi odluke o privremenom financiranju koju predlaže gradonačelnik, a usvaja Vijeće, ili, ako to ne prođe, na osnovi odluke o nužnom financiranju.

- Srušit ćemo sami sebe i doći će povjerenik koji će donositi odluke umjesto nas i sve ono što treba proći – proći će i grad će nastaviti funkcionirati. Smatramo da neizglasavanjem proračuna radimo dobru stvar jer ćemo na taj način do novih lokalnih izbora spasiti određene financijske situacije u gradu. Naglašavamo da podržavamo razvojne projekte, slažemo se s programima, no ne i s dosadašnjim financijskim vođenjem grada - poručio je Željko Varžić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ - HSU - Nezavisne liste Stanka Miloševića.

Lidija Aničić
Bitka priopćenjima
Dvoboj i obračun između vladajuće koalicije s HDZ-om na čelu s jedne i gradonačelnika Šutala s njegovim VNL-om s druge strane nastavili su se i tijekom jučerašnjeg dana priopćenjima na društvenim mrežama. Tu je gradonačelnik (opet) upro prstom i poimence prozvao sve gradske vijećnike koji su glasali protiv proračuna tvrdeći da ovakva njihova odluka direktno šteti građanima Valpova i stopira njegov razvoj. S druge strane, HDZ i partneri, koji su dan prije oštro osudili pokušaje pritisaka i ucjenjivanja od strane vijećnika Valpovačke nezavisne liste na sjednici Gradskog vijeća, ostali su čvrsto pri svome stavu poručivši da samo šest ruku u zraku koje su podržale proračun najbolje potvrđuje da je ovaj dokument samo “skup predizbornih obećanja koja je nemoguće ostvariti.”
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike