Novosti
STANARI GORNJODRAVSKE OBALE UKAZUJU NA NELOGIČNOSTI JAVNE RASPRAVE O IZMJENI URBANISTIČKOG PLANA

"Nemojte od nas zataškavati izmjenu vizure središta Osijeka"
Objavljeno 27. prosinca, 2020.
„Javna rasprava preko live streama može biti samo iznimka!“

Vezani članci

OKUPLJANJE I MIRNA ŠETNJA OKO „BIJELE LAĐE“

Stanari Gornjodravske obale: Želimo nazočiti prestavljanju plana izgradnje na ovom prostoru

U nedjeljno prijepodne  suvlasnici nekretnina na Gornjodravskoj obali povrh neizgrađene parcele na  kojoj je nekada bio kultni restoran „Bijela lađa“ organizirali su još jednu mirnu šetnju oko spomenutog zemljišta kako bi ukazali na nelogičnosti vezane uz javnu raspravu izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja središta Osijeka. Naime, rasprava će se, kako ističu, održati (samo) putem live streama u ponedjeljak u 11 sati što umanjuje mogućnost sudjelovanja zainteresiranih stranaka, prvenstveno osoba starije životne dobi koje su manje "informatički pismene". Napominje se i kako posljednji radni dan uoči rasprave Grad Osijek nije raspolagao sa dokumentima koji sadrže predložene izmjene i dopune urbanističkog plana.

„Želimo ukazati na činjenicu kako je Upravni odjel za urbanizam Grada Osijeka raspisao javnu raspravu za vrijeme blagdana, od 22. do 29. prosinca, a javno izlaganje o predmetu 28. prosinca, i to putem live streama. Što znači da građani koji nemaju informatičke sposobnosti nemaju mogućnost pristupiti javnom izlaganju da bi postavili par upita koji se tiču objekta koji bi trebao biti izgrađen na prostoru bivše Bijele lađe, te sigurnosti svoga zdravlja i svojih domova.

Upravni odjel za urbanizam svoju odluku da se navedeno provede putem live strema temelji na Odluci Ministrastva graditeljstva iz ožujka 2020. godine. No, u toj Odluci jasno stoji da sve javne rasprave trebaju biti odgođene dok se situacija sa COVID-om ne smiri jer je javno izlaganje najbitniji dio javne rasprave. Live stream je naveden tek kao iznimka, a po tome pitanju Ministarstvo navodi da ukoliko se iznimka radi da se treba omogućiti duži rok za pripremu. Što svakako nije tek nekoliko dana u vrijeme blagdana. Uz to, jedan od susjeda je bio na Badnjak u Upravnom odjelu za urbanizam gdje mu je rečeno kako uopće nema dokumentacije koja se može dobiti na uvid, te da će ona iz Zagreba doći tek u ponedjeljak 28. prosinca. Što znači da će biti dostupna građanima za prigovore tek jedan dan unutar čitave javne rasprave!

Okupili smo se jer ne možemo vjerovati da se ovakvo nešto, što predstavlja izmjenu vizure središta Osijeka pokušava, prema našem mišljenju, gurnuti "pod tepih". Mi smo legalisti koji žele legalnim i argumentiranim putem doći do informacija i da nam se pruži prilika reći nešto. Mi smo u Europskoj uniji, imamo pravo na informacije, nemojte zataškavati nešto od nas jer trenutno ovo sve izgleda kao zataškavanje“, poručio je ovom prilikom predstavnik stanara Gornjodravske obale okupljenih u Građansku inicijativu „Bijela leđa“, Davor Petrović.


Podsjetimo, potreba za Izmjenom i dopunom Urbanističkog plana ukazala se zbog inicijative tvrtke Žito d.o.o. Osijek da se na toj čestici omogući izgradnja višenamjenske zgrade poslovne namjene (poliklinika i hotel) s pet nadzemnih etaža. Traži se, dakle, povećanje etažnosti jer trenutno je dozvoljena izgradnja četiri. Odluku o tome, a nakon provedene javne rasprave, u konačnici donosi Gradsko vijeće, a javnu raspravu vodi Upravni odjel za urbanizam Grada Osijeka. D.Ku.