Novosti
ULAZAK NOVOG VLASNIKA U OSJEČKU MLJEKARU

Završne pripreme: Belje pomno odabire zaposlenike
Objavljeno 23. prosinca, 2020.
Ponuđeni ugovori u prosjeku su nešto lošiji od onih koje su imali u Meggleu

Iako je njemačka Meggle grupa u 15 godina rada u osječku tvornicu mlijeka uložila oko 130 milijuna kuna te na tržište plasirala raznovrsnu lepezu proizvoda, surova tržišna politika koja prepoznaje isključivo dobit i uzlazne statistike poslovanja, navela ih je da zbog gubitaka donesu odluku o napuštanju proizvodnje u Osijeku.

Simbol
Nije bilo lako, govorili su ljetos čelnici grupacije, odlučiti se na takav korak, prije svega zbog 160 zaposlenika i gotovo 300-tinjak kooperanata s kojima je ostvaren vrlo dobar poslovni odnos, no jedino rješenje je, nažalost, bilo stavljanje ključa u bravu.

Kada su u srpnju ove godine i javno obznanili svoje namjere da će osječka mljekara, koja ima 70-godišnju tradiciju, u njihovom vlasništvu ostati do kraja godine. Bio je to podjednako težak udarac za zaposlene, kooperante, ali i brojne male obrtnike koji su bili u nekim poslovnim odnosima s osječkim Meggleom. Tisuću ljudi s područja Osijeka i cijele Slavonije i Baranje direktno je ili indirektno živjelo od ove mljekare, stoga nije čudno što su i prve reakcije javnosti prema njemačkom poslodavcu bile vrlo negativne. Razlog tome zasigurno je i činjenica da osječka Mljekara u današnje vrijeme predstavlja jedan od simbola nekada snažnog osječkog gospodarstva. Valja, međutim, priznati da se, kako Meggle grupa tako i Meggle Hrvatska, u toj situaciji pokazao vrlo korektnim poslodavcem, jer je ostavljeno dovoljno vremena da se pronađe rješenje za nastavak proizvodnje, a i zaposlenicima su kroz proces zbrinjavanja osigurane otpremnine za četvrtinu veće od onoga što je hrvatskim zakonima predviđeno.

Lokalna je zajednica, prije svih Osječko-baranjska županija, poduzela sve što je u njezinoj moći da ovaj golem problem slavonsko-baranjskog i osječkog gospodarstva poprimi nacionalni karakter i da se u njegovo rješavanje uključe sve relevantne strukture hrvatske države i društva. Bilo je važno poslati jasnu poruku da će kooperantima biti omogućena predaja mlijeka i nakon 31. prosinca 2020. te da će i država pomoći onome tko pokaže ozbiljan interes za nastavkom proizvodnje u pogonima osječke Mljekare. To je za ovaj kraj bilo iznimno važno. Na koncu prevladala je ponuda Fortenova grupe, koja je s Meggleom postigla dogovor da Belje plus s 1. siječnja 2021. godine nastavi proizvodnju u osječkoj mljekari.

Za radnike bi zasigurno bilo bolje da je došlo do preuzimanja tvrtke od strane Belja, jer bi na taj način bolje prošli svi dosadašnji zaposlenici Megglea, no kako su ugovori o prestanku radnog odnosa potpisani prije dogovora o prodaji, odnosno kupnji tvornice, Belje nema nikakvu obvezu prema radnicima. Doznajemo, međutim, da Belje pomno radi odabir onih kojima će s Novom godinom biti ponuđeni i novi ugovori o radu. Još je sve u fazi pregovora, i ako je vjerovati ranijim najavama radilo bi se o stotinjak zaposlenika Megglea koji bi uz otpremnine bivše tvrtke nastavili raditi i u budućoj beljskoj mljekari. Prema prvim neslužbenim informacijama ti bi ugovori ponuđeni zaposlenicima, općenito promatrajući, mogli biti nešto lošiji od onih koje su imali u Meggleu. S obzirom na to da su ostvarili i pravo na otpremnine te da je u ovom iznimno teškom vremenu pogođenom koronakrizom važno zadržati radno mjesto, malo je onih koji će biti spremni odbiti ponude novog poslodavca. Informacije o tome, nažalost, nismo uspjeli dobiti od predstavnika sindikata koji je u Meggleu zastupao najveći broj radnika. Dio bivših zaposlenika Megglea u međuvremenu je, pak, našlo neko drugo rješenje, dok su stručnom i visokoobrazovanom kadru, obučenim operaterima i nekim nužnim zaposlenicima ponuđeni uvjeti rada identični onima koje su imali i ranije.

Otkup mlijeka
Važno je, pak, da Belje nastavlja s otkupom svih količina mlijeka koje je do sada preuzimao Meggle, a riječ je o 25 milijuna litara godišnje. Belje bi uz svojih dosadašnjih 48 milijuna litara godišnje od malih i srednjih OPG-ovaca i farmera preuzimao ukupno nešto više od 70 milijuna litara mlijeka.

Iako Meggle napušta proizvodnju u Osijeku, prema najavama čelnika, ostat će i dalje značajan komintent na hrvatskom tržištu. Naime, na policama hrvatskih trgovina ubuduće će biti ponuđeni proizvodi nastali u Srbiji i BiH, gdje je Meggle grupa unazad nekoliko godina pokrenula proizvodnju. U Hrvatskoj će ostati i 30-ak zaposlenika koji će voditi prodaju i distribuciju Meggleovih brendova.

Tomislav Prusina
160

zaposlenika imao je Meggle u Osijeku u trenutku objave zatvaranja pogona
OSNAŽIVANJE
Nakon kupnje osječke tvornice mlijeka čelnici Fortenova grupe najavili su osnaživanje portfelja svojih brendova, za što su im i bili potrebni dodatni proizvodni kapaciteti poput ovoga u Osijeku. Hoće li Belje Plus preuzeti i liniju proizvoda MIA, ili će se isključivo temeljiti na proizvodnji svog najjačeg regionalnog brenda, ABC svježeg krem sira, saznat ćemo pred sam kraj ove godine, za kada najavljuju javnosti obznaniti svoje poslovne planove.
Možda ste propustili...

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav