Zdravlje
INICIJATIVA STRES U DOBA PANDEMIJE

S dolaskom blagdana raste i mogućnost napadaja migrene
Objavljeno 21. prosinca, 2020.
Okidači migrene mogu se naći u promjeni rutine u vrijeme blagdana

Za 2020. godinu moglo bi se reći da je bila kao jedan veliki okidač migrene. S dolaskom blagdana raste i mogućnost napadaja migrene, a u osoba već povećane osjetljivosti zbog drastičnih životnih promjena, kao što je uvođenje strožih mjera zbog pandemije COVID-19, te promjene mogu biti još izraženije.

Najčešći simptom jaka je probadajuća bol u glavi, a ostali simptomi mogu biti mučnina i osjetljivost na svjetlo i buku.

Bez liječenja može trajati od 4 do 72 sata; prosječno se pojavljuje do šest puta mjesečno. Užurbanost u vrijeme blagdana može biti izazov onima koji žive s migrenom. Migrena može biti iscrpljujuća i utjecati na svakodnevni život. Međutim, mnogim se ljudima učestalost i intenzitet napadaja migrene mogu povećati tijekom blagdana.

U zimskim mjesecima dani su kraći, što može loše utjecati na raspoloženje. Također, usamljenost tijekom blagdana može izazvati stres, a stres je jedan od okidača migrene. Prepoznavanje okidača migrene može pomoći u njihovu izbjegavanju i smanjenju napadaja migrene.

"Božićni i novogodišnji blagdani u nama bude pozitivne emocije u druženju s obitelji i prijateljima, ljubav i toplinu. No ove godine blagdani su zbog globalne epidemiološke krize protkani brigom, strahom zbog zdravstvene i ekonomske nesigurnosti, zbog čega se podiže i razina stresa, kao jednog od glavnih provokatora, tzv. okidača, migrene, koji je teško držati pod kontrolom. Osim stresa okidač migrene može biti i promjena rutine tijekom blagdana, nedostatak sna, konzumacija alkoholnih pića i cigareta, smanjeni unos tekućine i prekomjeran unos začinjene hrane. Zbog toga je jako važno prepoznati okidače migrene, koji su individualni, redovito spavati, planirati obveze, naći vremena za odmor i šetnju i misliti pozitivno. Uz malo discipline, uz podršku i toplinu obitelji i prijatelja lakše je savladati fizičke i emocionalne stresogene faktore, kako bi se uživalo u blagdanskom razdoblju bez migrene", istaknula je Maristela Stojić, dr. med. iz KB-a Dubrava.

Dobra vijest za oboljele od migrene je da postoje načini kako smanjiti mogućnost pojave napadaja migrene:

l Planiranje unaprijed: Izrada popisa što je potrebno učiniti, kupiti, spakirati ili skuhati. Ako je moguće, izbjegavati kupnju u vremenu kada su trgovine prepune ljudi.

l Redoviti obroci: Glad može potaknuti glavobolju, potrebno je hraniti se zdravo i redovito.

l Izbjegavanje kupnje u posljednji čas: Organizacija vremena za kupnju ili kupnja preko interneta može biti od velike pomoći.

l Izbjegavanje dima i jakih mirisa: Dim i jaki mirisi mogu izazvati glavobolju.

l Vrijeme za odmor: Pronalazak vremena za sebe i nekoliko sati odmora tjedno može pomoći smanjiti stres.
Jasminka Knežević
Uz podršku i toplinu obitelji i prijatelja lakše je svladati fizičke i emocionalne stresogene faktore
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike