Magazin
TJEDNI OSVRT

Škoro - pravi pravcati “spitzenkandidat” za metropolu?!
Objavljeno 19. prosinca, 2020.

To je nekako kao i s pjesmom, ako je dobra i ako te ponese, pjevat ćeš je makar i ne znao pjevati. Nešto slično događa se i šefu Domovinskog pokreta Miroslavu Škori. Ali nije da Škoro ne zna pjevati, riječ je samo o usporedbi kada nekoga, zbog neznanih razloga, ponese zov visoke politike.

Podsjetimo. Bio je Škoro i polaznik prvog naraštaja Diplomatske akademije te je od 1995. do 1997. godine obnašao dužnost generalnog konzula u Pečuhu. Zatim je, deset godina poslije na listi HDZ-a zasjeo u Sabor, ali nakon samo osam mjeseci napustio je zastupničku dužnost jer mu je “dosadila slika da su svi političari lopovi”. Nije uspio ni 2008. u rodnom Osijeku, kada je bio HDZ-ov gradonačelnički kandidat. No, nakon desetak godina, evo ga opet. U lipnju 2019. objavljuje kandidaturu za predsjednika Republike. Čak i nije loše prošao, zauzeo je treće mjesto s 24,45 % podrške. Zatim je posljednjeg dana ovogodišnje prijestupne veljače osnovao Domovinski pokret. Na parlamentarnim izborima s više od 13.200 preferencijskih glasova osvaja zastupnički mandat te je trenutačno potpredsjednik Sabora. Ipak, Škori sve to kao da nije dovoljno. Htio je biti predsjednik države, pa premijer, ali, eto, nije uspio. Apetiti mu neprestano rastu, doduše, sada politički malo nadolje. Naime, Škoro je u više navrata posljednjih dana poručio da je spreman kandidirati se za gradonačelnika Zagreba. Kaže da će Domovinski pokret ponuditi najboljeg kandidata te da je on spreman biti taj ako tako odluče članovi zagrebačkog DP-a, za čijeg je čelnika izabran upravo on. Izjavio je i da je spreman razgovarati i s Mostom, koji ih ignorira kao i na parlamentarnim izborima, ali i s Hrvatskim suverenistima o predizbornoj suradnji na zagrebačkim izborima, o jednom zajedničkim kandidatu. Ipak, čini se da od toga neće biti ništa i da je moguće formiranje desne koalicije već duže propali projekt. Osim toga, Most je već izabrao svoga gradonačelničkog kandidata, Zvonimira Troskota. Nadalje, u iskrenost Škorinih namjera sumnjaju i neki “suverenisti”. “O njegovu karakteru govori i činjenica da se natjecao za predsjednika RH, pa je želio biti premijer, a sada se planira kandidirati za čelnika Zagreba”, govori izvor iz Suverenista. Stoga, čini se, Škoro i nema baš sreće postati PRVI.

Naravno, Bandiću ta strka i utrka odgovara jer i sam šalje signale da treba što više kandidata, na što pak Škoro odgovara: “Moramo imati ‘spitzenkandidata’ u bloku kako bismo konkurirali.” Samo, teško da je baš Škoro taj “spitzenkandidat” koji bi mogao osvojiti metropolu.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike