Zdravlje
VAŽNO JE BITI AKTIVAN

Vježbama istezanja možemo ublažiti bolove u kukovima
Objavljeno 14. prosinca, 2020.
Vježbati počnite polako i s vremenom povećavajte broj ponavljanja

Bol u kuku vrlo je česta pojava, s njom se susreće velik dio svjetske populacije. No postoje vježbe za ublažavanje bolova u kukovima koje možete obavljati iz udobnosti doma.

Zglob kuka je vrlo stabilan i snažan zglob. On drži zajedno puno mišića, koji su za kosti pričvršćeni jakim tetivama. Hrskavica se nalazi između kostiju u zglobu kuka kako bi se zaustavilo njihovo trljanje i smanjio udar prilikom hodanja ili pomicanja kuka. Bol se ne osjeća uvijek u samom kuku, nego se može osjetiti u preponama ili butinama i širiti se do koljena.

Koji su uzroci?
Većinu vremena možete sami liječiti bolove u kukovima jednostavnim tretmanima samopomoći. Ako su bolovi u kuku iznimno jaki ili se nisu poboljšali nakon dva tjedna redovitog uzimanja lijekova, trebali biste posjetiti fizijatra. Odmah biste ga morali posjetiti ako ste pali ili ozlijedili kuk i ako se bolovi pogoršavaju. Najčešći uzrok akutne boli u kuku upala je tetiva ili tendinitis. To stanje može biti vrlo bolno, ali se obično tetiva oporavi u roku od nekoliko dana. Najčešći uzrok dugotrajne boli u kuku je artritis. Artritis može prouzročiti bolove, ukočenost i osjetljivost zglobova i teškoće u hodanju.

Osteoartritis može biti posljedica trošenja hrskavice u zglobu kuka. Trauma zgloba, poput prijeloma, može prouzročiti traumatični artritis poput osteoartritisa. Infektivni artritis posljedica je infekcije u zglobu koja je uzroku uništavanja hrskavice. Reumatoidni artritis posljedica je imunosnog odgovora tijela, koji dovodi do napada na zglobove. Ta vrsta artritisa na kraju može uništiti zglobnu hrskavicu i kosti. Još jedan mogući uzrok boli u kuku je trohanterični bursitis. To stanje nastaje kada se upali vrećica ispunjena tekućinom u blizini zgloba kuka. Brojni su uzroci koji dovode do trohanteričnog bursitisa, uključujući ozljedu kuka, prekomjernu upotrebu zglobova ili probleme s držanjem tijela. To je stanje mnogo češće u žena nego u muškaraca.

Kineziterapija
Važno je biti aktivan – trebali biste pokušati svakodnevno izvoditi vježbe koje su vam preporučene. Ponovite svaku vježbu između 5 i 10 puta i pokušajte izvoditi cijeli niz vježbi 2-3 puta dnevno. Vježbati počnite polako i s vremenom povećavajte broj ponavljanja. Ne zaboravite nastaviti čak i kada nemate bol u kuku, da bi se spriječilo vraćanje simptoma.

Također je dobra ideja pokušati povećati kondiciju redovitim hodanjem ili plivanjem, to će ojačati cijelo tijelo. Redovitim vježbanjem možete poboljšati vaše opće zdravlje, kondiciju i izgled. Važno je ne pretjerati ako vas boli. Normalno je osjećati bol u mišićima nakon vježbanja, ali trebali biste prestati i potražiti savjet fizijatra ili fizioterapeuta ako imate bolove u zglobovima koji traju više od nekoliko dana. Pitajte svog fizioterapeuta koje vam vježbe preporučuje za početak i kako ih izvoditi.

Vježba fleksije kuka izvodi se tako da se držimo za radnu površinu i hodamo na mjestu kako bismo izmjenično podizali koljena prema prsima. Ne dovodite bedro iznad 90 stupnjeva. Za ekstenziju kuka pomaknite nogu unatrag držeći koljeno ravno. Čvrsto stisnite stražnjicu i držite pet sekundi. Ne naginjte se naprijed. Držite se za stolicu ili radnu površinu za potporu.

Podignite nogu bočno, pazeći da je ne okrenete prema van. Zadržite pet sekundi i polako vratite nogu, držeći tijelo ravno tijekom izvođenja vježbi. Držite se za stolicu ili radnu površinu prilikom izvođenja vježbe.

Savijte koljeno tako da povučete petu prema dnu. Držite koljena u liniji, a koljeno neka je usmjereno prema podu. Čučnite dok koljena ne budu iznad nožnih prstiju. Brojite do pet ako je moguće. Držite se za radnu površinu za potporu ako primijetite da vam je potrebno. Za jačanje kvadricepsa smotajte ručnik i stavite ga ispod koljena. Stražnji dio bedara zadržite na ručniku i ispravite koljeno kako biste podigli nogu s poda. Zadržite pet sekundi, a zatim polako spustite. Bitno je ojačati donje trbušne mišiće. Lezite na leđa savijenih koljena. Stavite ruke ispod donjeg dijela leđa i povucite leđa prema podu. Držite 20 sekundi.

Lezite na leđa savijenih koljena i stopala ravnih na podu. Podignite zdjelicu i donji dio leđa od poda. Zadržite položaj pet sekundi, a zatim polako spustite dolje.

Mr.sci.med.dr. GordanaLjoljić Dolić, specijalist fizijatar
Prijelomi česti kod starijih
Prijelomi kuka česti su kod starijih osoba i onih koje imaju osteoporozu. Osteoporoza je gubitak koštane mase kosti, kada kosti postanu krhke i lomljive. Prijelomi kuka izazivaju iznenadne, jake bolove u kuku i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Postoje komplikacije koje mogu nastati zbog prijeloma kuka, poput stvaranja krvnog ugruška, tromba, u venama nogu. Prijelom kuka obično zahtijeva kirurški zahvat. Nakon te operacije nužna je fizikalna terapija da biste se oporavili.
Sindrom pucketanja
Sindrom pucketanja kuka, koji se najčešće javlja kod plesača ili sportaša, karakterizira pucketanje u kuku prilikom određenog pokreta. Stanje je obično bezbolno. Pucketanje kuka s boli obično je znak kidanja hrskavice ili fragmenata hrskavice u kuku.
Vanjska rotacija
Sjedite tako da postavite savijena koljena i stopala ispred sebe. Alternativno, lezite na leđa i razdvojite koljena, držeći stopala zajedno. Izvodite pokret dok ne osjetite istezanje, zadržite oko 10 sekundi i opustite se. Ponovite 5 - 10 puta.
Možda ste propustili...

SAVJET IZBJEĆI UPALE I DEBLJANJE

Lagane vježbe istezanja za dobar početak dana

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike