Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Novopozitivnih 223, preminulo sedam osoba
Objavljeno 4. prosinca, 2020.

Ukupno 223 osobe pozitivne su na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, a što je utvrđeno u laboratorijima osječkog Kliničkog bolničkog centra i Zavoda za javno zdravstvo, gdje je ukupno u posljednja 24 sata analizirano 520 uzoraka.

Najviše novopozitivnih dolazi s područja Osijeka, njih 119. Slijede Đakovo i Belišće sa 14, Valpovo i Našice sa devet, Čepin sa šest, Đurđevac sa pet te Antunovac, Beli Manastir, Bizovac i Donji Miholjac sa četiri pozitivne osobe.

- U KBC Osijek trenutno je 180 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a od toga broja njih 43 je na respiratoru. U Našicama su još 52 bolesnika s koronavirusom što je ukupno 232 pacijenta. U posljednja 24 sata preminulo je šest osoba s područja Osječko-baranjske županije te jedna osoba koja nije s područja naše Županije, ali preminula je u KBC-u Osijek. Najmlađa preminula osoba je 1963., a najstarija 1932. godište i uz koronavirus imali su i druge komorbiditete – rekao je ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić, dodajući da se ove subote aktivira treća faza Respiracijskog centra, odnosno bit će aktivirane tri lokacije – Torokalna kirurgija, Neurokirurgija i kirurški JIL. Odluka je donesena, kaže ravnatelj, smatrajući da je trenutno vrhunac epidemije, ali i uz činjenicu da je granica za aktivaciju treće faze 50 osoba na respiratoru.

- Već smo bili blizu pa smo doc. dr. sc. Ivan Radoš i ja donijeli odluku za aktivaciju dok ovaj vrhunac ne prođe – dodao je Zubčić, kao i to da KBC na raspolaganju ima skoro 80 respiratora, a od toga broja nešto više od 60 predviđeno je za pacijente s koronavirusom. Naglasio je da se neprestano nabavlja nova oprema pa su podatci o broju respiratora promjenjivi, kao i to da bolnica mora imati raspoložive respiratore za bolesnike koji nemaju koronavirus. Novost je i to da je od ponedjeljka testiranje na koronavirus omogućeno u Domu zdravlja Đakovo u vremenu od 8 do 10 sati, a pacijente naručuje epidemiološka služba.

U samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije trenutno je 2829 osoba, izvijestio je načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan, dodajući da je policija provela 60 provjera i utvrđeno je samo jedno kršenje samoizolacije, a u 79 nadzora ugostiteljskih objekata nije utvrđeno kršenje mjere.

- Kad je u pitanju rad Inspektorata i Civilne zaštite, obavljeno je 39 nadzora. Od tog broja 11 u prodavaonicama, osam u trgovačkim centrima, pet u pekarnicama, tri u kioscima te po dvije u kladionicama i tržnicama. U dva slučaja izdana su upozorenja i naložene mjere za otklanjanje – rekao je Hampovčan. M. Mihelić

Možda ste propustili...

HRVATSKI CRVENI KRIŽ INTENZIVNO POMAŽE NA PODRUČJU POGOĐENOM POTRESOM

Najveća je potreba za grijalicama, toplom odjećom, obućom, dekama...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana