Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Novopozitivnih 223, preminulo sedam osoba
Objavljeno 4. prosinca, 2020.

Ukupno 223 osobe pozitivne su na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, a što je utvrđeno u laboratorijima osječkog Kliničkog bolničkog centra i Zavoda za javno zdravstvo, gdje je ukupno u posljednja 24 sata analizirano 520 uzoraka.

Najviše novopozitivnih dolazi s područja Osijeka, njih 119. Slijede Đakovo i Belišće sa 14, Valpovo i Našice sa devet, Čepin sa šest, Đurđevac sa pet te Antunovac, Beli Manastir, Bizovac i Donji Miholjac sa četiri pozitivne osobe.

- U KBC Osijek trenutno je 180 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a od toga broja njih 43 je na respiratoru. U Našicama su još 52 bolesnika s koronavirusom što je ukupno 232 pacijenta. U posljednja 24 sata preminulo je šest osoba s područja Osječko-baranjske županije te jedna osoba koja nije s područja naše Županije, ali preminula je u KBC-u Osijek. Najmlađa preminula osoba je 1963., a najstarija 1932. godište i uz koronavirus imali su i druge komorbiditete – rekao je ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić, dodajući da se ove subote aktivira treća faza Respiracijskog centra, odnosno bit će aktivirane tri lokacije – Torokalna kirurgija, Neurokirurgija i kirurški JIL. Odluka je donesena, kaže ravnatelj, smatrajući da je trenutno vrhunac epidemije, ali i uz činjenicu da je granica za aktivaciju treće faze 50 osoba na respiratoru.

- Već smo bili blizu pa smo doc. dr. sc. Ivan Radoš i ja donijeli odluku za aktivaciju dok ovaj vrhunac ne prođe – dodao je Zubčić, kao i to da KBC na raspolaganju ima skoro 80 respiratora, a od toga broja nešto više od 60 predviđeno je za pacijente s koronavirusom. Naglasio je da se neprestano nabavlja nova oprema pa su podatci o broju respiratora promjenjivi, kao i to da bolnica mora imati raspoložive respiratore za bolesnike koji nemaju koronavirus. Novost je i to da je od ponedjeljka testiranje na koronavirus omogućeno u Domu zdravlja Đakovo u vremenu od 8 do 10 sati, a pacijente naručuje epidemiološka služba.

U samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije trenutno je 2829 osoba, izvijestio je načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan, dodajući da je policija provela 60 provjera i utvrđeno je samo jedno kršenje samoizolacije, a u 79 nadzora ugostiteljskih objekata nije utvrđeno kršenje mjere.

- Kad je u pitanju rad Inspektorata i Civilne zaštite, obavljeno je 39 nadzora. Od tog broja 11 u prodavaonicama, osam u trgovačkim centrima, pet u pekarnicama, tri u kioscima te po dvije u kladionicama i tržnicama. U dva slučaja izdana su upozorenja i naložene mjere za otklanjanje – rekao je Hampovčan. M. Mihelić