Sport
U DANSKOJ POČINJE EURO ZA RUKOMETAŠICE

Francuska brani naslov, desetkovanoj Hrvatskoj želja je prolazak skupine
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
U Danskoj se od danas do 20. prosinca održava Europsko prvenstvo rukometašica. Među 16 najboljih reprezentacija Starog kontinenta nalazi se i Hrvatska, koja je smještena u skupinu C te će svoje utakmice igrati u Koldingu.


"Novo normalno" prouzročeno pandemijom koronavirusa donijelo je puno neizvjesnosti i oko 14. izdanja Eura koje su prvobitno zajednički trebale organizirati Norveška i Danska. No Norvežani su prije manje od tri tjedna zbog pandemije odustali od domaćinstva, nakon čega se čekala odluka Danaca mogu li preuzeti kompletan teret organizacije na sebe. Na kraju su ipak pronašli rješenje, pa će se skupine A i B igrati u Herningu, a C i D u Koldingu. Nakon prvog kruga u drugu, glavnu rundu plasirat će se po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine, s tim da se "križaju" skupine A i B te C i D. Bodovi se prenose, u tom drugom krugu odigrat će se još tri kola nakon kojih će se prve dvije reprezentacije plasirati u polufinale. To ima dodatnu važnost jer će polufinalisti automatski izboriti i plasman na Svjetsko prvenstvo koje bi se sljedeće godine trebalo održati u Španjolskoj.


Branitelj naslova je Francuska, koja se posljednjih godina uvrstila u sam svjetski vrh (olimpijsko srebro 2016., svjetsko zlato 2017.). Kandidati za odličja trebala bi biti i Rusija, aktualni olimpijski prvak (uz broncu sa SP-a 2019. i srebro s EP-a 2018.), aktualne svjetske prvakinje Nizozemke, kao i svjetske doprvakinje Španjolke, a nikako ne treba otpisati ni rekorderke ovog natjecanja, Norvežanke (sedam puta prvakinje), koje svakako žele prebrisati razočaranje iz Francuske 2018. kada su bile tek pete, nakon što su prethodno igrale u čak osam uzastopnih finala Eura (šest naslova).


Hrvatskoj je ovo 11. nastup na Euru, deveti u nizu, no najbolji domet i dalje stoji peto mjesto s prvog Eura (1994.). Na posljednja četiri EP-a naše su rukometašice ispadale u prvom krugu, a posljednji put kada su uspješno odradile uvodnu skupinu bilo je 2010. u Danskoj i Norveškoj kada su bile devete. Želja je, jasno, bar prekinuti neuspješan niz zapinjanja već u prvom krugu, no teško je prognozirati može li desetkovana Hrvatska to i ostvariti. Naime, zbog ozljeda izbornik Nenad Šoštarić ostao je bez Ivane Kapitanović i Ivane Dežić, a potom je zbog pozitivnih nalaza na koronu otpalo čak šest igračica Podravke Vegete i jedna Koke. Jasno je kako je u takvoj situaciji iznimno teško i izborniku planirati bilo što, no on unatoč svim tim problemima vjeruje kako Hrvatska može korak više u odnosu prema prijašnjim nastupima.

- Želimo i dat ćemo sve od sebe da prođemo prvi krug, da odigramo puno bolje nego na prošlom prvenstvu gdje smo bili preplašeni i platili školarinu, a ni tamo nismo bili kompletni. Pokušat ćemo proći skupinu, napraviti pravi rezultat, znači bar jednu pobjedu, što bi bio velik poticaj za dalje. To smo si postavili cilj kad smo bili zdravi i kompletni i unatoč svemu od toga ne odustajemo. Najvažnije je da cure vjeruju u sebe - poručio je izbornik Šoštarić. Hrvatska svoj prvi susret igra u petak protiv Mađarske, a potom slijede ogledi s Nizozemskom (6.) te Srbijom (8.), sve s početkom u 18.15. G. Roguljić
Skupine
SKUPINA A: Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija

SKUPINA B: Rusija, Švedska, Španjolska, Češka

SKUPINA C: Nizozemska, Mađarska, Srbija, Hrvatska

SKUPINA D: Rumunjska, Norveška, Njemačka, Poljska
Hrvatska u Danskoj
Hrvatsku će u Danskoj predstavljati sljedećih 18 igračica: Tea Pijević, Lucija Bešen, Paula Posavec, Andrea Šimara, Tena Japundža, Josipa Mamić, Katarina Ježić, Ana Debelić, Ćamila Mičijević, Marijeta Vidak, Kristina Prkačin, Larissa Kalaus, Dora Kalaus, Stela Posavec, Valentina Blažević, Dora Krsnik, Ema Guskić i Josipa Kaselj. Izborniku Nenadu Šoštariću pomagat će još Snježana Petika, Matija Bilušić (trener vratarki), fizioterapeuti Vesna Hodić i Goran Krušelj, liječnik Tomislav Kukin, a uz reprezentaciju su još Ljerka Vresk (tehnički menadžer), Ivica Maraš (media manager) i Ivica Udovičić (direktor nacionalnih selekcija).
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike