Novosti
SABOR O IZMJENAMA ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI

Policija neće dobiti veće ovlasti ili ulaziti u stanove i prebrojavati ljude
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Nove mjere nužne su u borbi protiv koronavirusa, a predložene izmjene i dopune su prilagodba novome momentu epidemije za dobrobit svih nas, istaknuo je Beroš

Saborski zastupnici raspravljali su u srijedu o Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, koji vladajući podupiru, a oporbeni zamjeraju da se s epidemiološkim mjerama zakasnilo.


Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je kako su mjere balansirane, da se donose kako bi se zaštitilo zdravlje i život građana te da će trajati koliko je nužno kako bi se primjereno odgovorilo na pandemiju koronavirusa. Istaknuo je kako mjere obuhvaćaju nošenje medicinske zaštitne maske da bi se onemogućilo kapljično prenošenje koronavirusa.


Mjere obuhvaćaju zabranu održavanja javnih događaja i okupljanja te privatnih okupljanja. Kršenje tih mjera sankcionirat će se u skladu s prekršajnim zakonom, a njihovu provedbu nadzirat će policija i inspektorat, rekao je Beroš i ponovio da propisane mjere odgovaraju danom trenutku i trajat će samo onoliko koliko je nužno i koliko odgovara naravi potrebe za ograničenjima.


Dodao je kako je stajalište Vlade da se Sabor na početku iduće sjednice izvijesti o provedbi mjera i aktivnosti u borbi protiv virusne bolesti. Nove mjere nužne su u borbi protiv koronavirusa, a predložene izmjene i dopune su prilagodba novome momentu epidemije za dobrobit svih nas, istaknuo je Beroš i dodao kako one ne znače ograničenje slobode ni dvostruka mjerila ni političke odluke.


Donesene su kako bismo što bolje upravljali epidemijom, spriječili širenje virusne bolesti i omogućili što brži oporavak nacije i zdravstvenog sustava. Važno je osvijestiti i osobnu odgovornost i brigu za naše bližnje, susjede i sugrađane. Zajedništvo i solidarnost je nužna poveznica građana i mjerodavnih institucija jer jedino tako možemo svi zajedno ostvariti željene rezultate, poručio je Beroš.


Odgovarajući na upit potpredsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ), ministar Beroš je opovrgnuo navode da će policija zakonskim izmjenama dobiti nove i veće ovlasti, ulaziti u stanove građana i prebrojavati broj osoba zatečenih u njima.


Na upit Sandre Benčić (Zeleno-lijeva koalicija) osjeća li se politički odgovornim za nastalu situaciju, odgovorio je kako je lako biti general poslije bitke te da se balansiralo između očuvanja zdravlja i ekonomske aktivnosti. Nijedna zemlja nema čaroban recept jer da ga ima - već bi ga primijenila, pa tako i mi. Radili smo u skladu s pravilima struke i mjere prilagođavali aktualnom trenutku, rekao je Beroš.
Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je izigrano povjerenje građana u Stožer civilne zaštite jer je donosio političke i kontradiktorne odluke, a ministar Beroš odgovorio je kako nije intencija kažnjavati narod, nego spriječiti širenje epidemije. H
Kazne će se moći naplatiti odmah
Pravilna uporaba maski najvažnija je, navodi se u obrazloženju prijedloga izmjena zakona. Zakonskim prijedlogom propisuje se da nadzor nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave ovlaštenog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave. Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna. Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje. Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojemu je počinjen prekršaj, pa ju može naplatiti ovlaštena osoba.
Možda ste propustili...

TLO NA PETRINJSKOM PODRUČJU I DALJE PODRHTAVA

Ukloniti objekte koji mogu ugroziti živote i zdravlje

VLADA: SANACIJA ŠTETA I POMOĆ STANOVNIŠTVU

Besplatna struja, grijanje i RTV pretplata za nastradale u potresu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana