Novosti
KOMEMORACIJA ZA POGINULE ZRAKOPLOVCE

Malobrojni su oni koji su pokazali takvu hrabrost
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, misom zadušnicom te komemorativnim skupom kod spomenika u središtu Otoka obilježena je 29. godišnjica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive te stradanje 27 branitelja i civila iz toga grada u Domovinskom ratu. Živković, Vukušić, Griva i Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kao pripadnici Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginuli su u noći na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kad je njihov zrakoplov srušila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama. Nakon 35 borbenih letova, tijekom kojih je bačeno 68 bombi, i tri humanitarna leta, tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, njihov je zrakoplov srušen.


"U vremenu kada je opstojnost hrvatskog naroda bila na kušnji, hrvatski branitelji nisu posustali, nego su unatoč nadmoćnom neprijatelju uspjeli obraniti našu domovinu i donijeti našem narodu dugoočekivanu slobodu. Bili su to dani za odlučne, za hrabre, za istinske domoljube, upravo onakve kakvi su bili piloti Marko Živković, Mirko Vukušić, te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Sjesti tada u poljoprivredne zrakoplove i dostavljati pomoć okupiranim dijelovima istočne Slavonije i borbeno djelovati, mogli su samo rijetki. Svojom žrtvom pokazali su kako ne postoji prepreka i sila koja se ne može svladati, ako smo kao narod bili jedinstveni", rekao je ministar obrane Mario Banožić.


Vladimir Rajtar, zapovjednik prvoga Samostalnog zrakoplovnog voda, prisjetio se poginulih. "To vrijeme što smo bili zajedno upoznali smo se jako dobro i sprijateljili kako se ljudi samo u ratu mogu sprijateljiti", rekao je Rajtar.
Prema riječima Marijana Živkovića, oca poginulug Marka Živkovića, njegov sin samo je želio biti pilot. "Supruga i ja nismo se s time slagali, htjeli smo da ide na bilo koji drugi fakultet, no on je završio za pilota. Uvijek je govorio - dva fakulteta ću završiti, ali samo ako mogu biti pilot", ispričao je Živković. M.Kokaj
Najčitanije iz rubrike