Novosti
U RESPIRACIJSKOM CENTRU 40 OBOLJELIH

Dr. Zubčić: KBC Osijek mobilizirao medicinske sestre iz drugih bolnica
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
U Hrvatskoj je zabilježeno 3539 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 55 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 22.610. Među oboljelima je 2408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježena je 134.881 osoba s koronavirusom, od kojih je 1916 preminulo. Ukupno se oporavilo 110.355 osoba. U samoizolaciji je trenutno 52.079 osoba.


Do 2. prosinca ukupno je testirana 769.091 osoba.


U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a u utorak je na području Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano ukupno 606 uzoraka od kojih je 290 bilo pozitivno. Preminulo je sedam osoba od kojih je najstarija rođena 1929., a najmlađa 1962. godine. Uz COVID-19, sve preminule osobe imale su i druge komorbiditete. U samoizolaciji se na području županije trenutno nalazi ukupno 2405 osoba, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Najviše novopozitivnih osoba ima na području Osijeka s prigradskim naseljima (159), a slijede područja gradova/općina Valpovo (20), Čepin (16), Đakovo (15), Našice, Belišće i Bizovac (po 8), Bilje (7), Petlovac (6), Koška (5), Darda i Đurđenovac (po 4), Marijanci i Petrijevci (po 3), Antunovac, Donji Miholjac, Drenje, Kneževi Vinogradi, Podgorač, Popovac, Šodolovci i Vuka (2) te Beli Manastir, Čeminac, Draž, Erdut, Gorjani, Satnica Đakovačka, Semeljci i Vladislavci sa po jednom novopozitivnom osobom.


Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 222 osobe oboljele od COVID-19, i to 178 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 44 pacijenta. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 198 nadzora u vezi s provođenjem epidemioloških mjera, i to najviše u prodavaonicama i trgovinama (165), trgovačkim centrima (12), ugostiteljskim objektima (6), benzinskim postajama i pekarnicama (5) te drugim objektima. U 43 slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.
"Trenutno u Respiracijskom centru KBC-a Osijek imamo 40 pacijenata, a od subote krećemo u aktivaciju treće faze Respiracijskog centra. Sukladno tomu, kao regionalni koordinator obratio sam se Ministarstvu zdravstva te smo iz četiri opće bolnice mobilizirali nekoliko medicinskih sestara i tehničara. Oni inače rade u intenzivnom liječenju, a sada će pomagati našem Respiracijskom centru u zbrinjavanju pacijenata koje primamo iz svih pet županija istočne Hrvatske. Opreme imamo dovoljno, kao i liječnika, a jedino smo visokokvalificirane medicinske sestre morali mobilizirati iz drugih bolnica", rekao je ravnatelj KBC-a Osijek, dr. sc. Željko Zubčić. I.Alilović
SPAŠAVANJE ŽIVOTA
Europska komisija u srijedu je objavila preporuke zemljama članicama za borbu tijekom zimskih mjeseci protiv pandemije COVID-19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides upozorila je na opasnost koju sa sobom nose božićni i novogodišnji blagdani. "Ne možemo ugroziti napore koje smo svi poduzeli posljednjih tjedana i mjeseci. Ove godine spašavanje života mora biti ispred proslava", rekla je Kyriakides. Dodala je da cjepiva koja su na pomolu pružaju nadu i pozvala zemlje članice da se pripreme za cijepljenje kako bi sve bilo spremno čim cjepiva budu dostupna. Komisija navodi da zemlje članice prilikom popuštanja mjera moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata. Komisija ističe da su fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključni tijekom zimskih mjeseci.
Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu