Osijek
EKOLOŠKA KATASTROFA U JOSIPOVCU

Zelena oaza pretvorena u ilegalno odlagalište otpada
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Odlaže se koješta, od starih tenisica do građevinskog otpada. Vidjeli smo i štakore

Da granice ljudske gluposti, bezobzirnosti i, konačno, obijesti uistinu ne postoje, potvrđuje slučaj ilegalnog odlagališta otpada uz josipovačku šumu, na predjelu koji je stanovnicima tog prigradskog naselja svojevrsna zelena oaza, prostor u kojem bi trebali uživati, da nije pojedinaca čiji mentalni sklop obilježavaju uvodno spomenute karakteristike, a koji uz prteni put k "rupači", malom umjetnom jezeru, uz koje se nalazi i ribički dom, sustavno odlažu otpad.

Kako nas je upozorio jedan stanovnik Josipovca, mahom je riječ o nekim lokalnim građevinskim tvrtkama, što i nije teško zaključiti kada se pomnije promotri o kojoj je vrsti otpada u najvećoj mjeri riječ. Grozotu u koju smo se iznova uvjerili prije nekoliko dana najbolje će ilustrirati priložene fotografije, a mi ćemo dodati da smo ondje uočili i štakore, čime ova ekološka katastrofa poprima još veće dimenzije. Suočen s navedenim, čovjek se jedino može zapitati kako je moguće da postoje umovi koji su spremni na ovakav način unakaziti prirodu, i to kada su im na raspolaganju reciklažna dvorišta i ostale Unikomove usluge, koje su besplatne, čime otpada svaki pokušaj opravdavanja ovakvih nedjela "argumentom" da otpad ne mogu odložiti na adekvatno mjesto ili da im je to preskupo. Ovdje je, dakle, riječ o čistoj obijesti, nekulturi i nemaru, odnosno krajnje "iščašenom" ponašanju, koje se opetovano ponavlja bez ikakvih sankcija.

O tom smo problemu pisali više puta, posljednji put u travnju ove godine, međutim, jedino što se u međuvremenu promijenilo jest količina otpada - koja je još veća. Nekoć je na ulazu na prteni put s glavne ceste postojala rampa, no s njezinim su nestankom porasla krila bezobzirnim pojedincima. Njezinim ponovnim postavljanjem ovaj bi problem vrlo lako mogao biti riješen, no zašto je nema, ne zna ni predsjednik Vijeća MO Josipovac Jakov Mihaljević, također zgrožen ovom pojavom, ali, kako kaže, i nemoćan da joj stane na kraj.

- Mi smo reagirali proljetos, kada je Unikom uklonio određenu količinu otpada, međutim, opet se nakupio. To je strašan problem, iskreno, ne znam što učiniti. One koji odlažu otpad trebalo bi uhvatiti na djelu, no oni to čine noću. Svakako ćemo kao mjesni odbor idućih dana ići prema institucijama kako bismo ovome konačno stali na kraj - rekao nam je Mihaljević.

I Ljiljana Martan, iz obližnjeg Športskog ribolovnog kluba Linjak, koja živi u neposrednoj blizini prtenog odvojka, uz glavnu cestu, kazuje da oni koji odbacuju otpad to čine noću.

- Dečki iz našeg ribolovnog društva već su samoinicijativno skupljali otpad, međutim, sada je to nemoguće jer toliko ga se nakupilo da je potrebna mehanizacija. Nevjerojatno je što su neki ljudi napravili ovdje, u blizini naselja, trebalo bi postaviti rampu da se ne može proći, jer često noću vidim automobilska svjetla na tom putu, a tko bi tamo išao noću - pita se ta stanovnica Josipovca, jer ondje uistinu osim njiva i ribolovnog društva ne postoji ništa drugo.

Ivici Šiškiću, iz Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Osijeka, dobro je poznat ovaj problem, dojave građana dobivali su više puta, nakon čega su izlazili na teren, no samo kako bi utvrdili u kakvom je stanju. Počinitelje je zbog već navedenih razloga teško uhvatiti na djelu, a 24-satno dežuranje nije u opisu njihova posla, to više što samo pet komunalnih redara, kaže, pokriva područje cijelog Osijeka, uključujući i prigradska naselja.

- Sve prijave koje dođu provjeravamo, redari izlaze na teren i sastavljamo izvješće. Imamo sklopljen ugovor s Unikomom za ukljanjanje takvih divljih deponija i on to povremeno čini, međutim, građani ne prestaju bacati otpad u prirodu, što je nevjerojatno s obzirom na raspoloživost reciklažnih dvorišta. Opet ćemo poslati redara, a i osobno ću sa Stevom Anetićem iz Unikoma izići na teren da vidimo kako riješiti taj problem - poručuje Šiškić.

Ivan Alilović
nesavjesni
MNOGI NE MARE ZA RECIKLAŽNA DVORIŠTA
Jakov Mihaljević

predsjednik Vijeća MO Josipovac

One koji odlažu otpad trebalo bi uhvatiti na djelu, no oni to čine noću. Svakako ćemo kao mjesni odbor idućih dana ići prema institucijama kako bismo ovome konačno stali na kraj.
Možda ste propustili...

OSJEČKI OGRANAK „SNAGE SLAVONIJE I BARANJE” PREDSTAVIO KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Šišljagić: Želim Osijeku vratiti status metropole koja mu pripada

NOVI NIZ ZANIMLJIVIH RADIONICA NJEMAČKE ZAJEDNICE

Djeca prvi put mogu učiti o dolasku Nijemaca u Osijek

SVEN LATINOVIĆ, OSJEČANIN U NEW YORKU

Spremamo Frku, na audiciju nam se prijavilo 200 glumaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI OGRANAK „SNAGE SLAVONIJE I BARANJE” PREDSTAVIO KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Šišljagić: Želim Osijeku vratiti status metropole koja mu pripada

2

PONOVNO SE OKUPILI AKTERI RATNE FOTOGRAFIJE

Tragedija ih je spojila u
neraskidivo prijateljstvo

3

ŠKOLE STRANIH JEZIKA NA RUBU PROPASTI:

Ne možemo preživjeti bez potpore države ili povratka u učionice