Regija
PRIPREME ZA OBNOVU NUŠTARSKOG BISERA IZ 18. ST.

Za dvorac Khuen-Bellasy 105 milijuna kuna iz EU-a
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Revitalizacija kompleksa bitna je za razvoj kulture, turizma, gospodarstva
NUŠTAR

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) ugovorila je 11 projekata u ukupnoj vrijednosti od 560,8 milijuna kuna, od čega je 419 milijuna nepovratnih, koji se odnose na revitalizaciju i obnovu dvoraca, a koji se sufinanciraju uz pomoć EU sredstava preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Osim dvoraca koji će se obnoviti EU sredstvima u aktualnoj financijskoj perspektivi 2014. - 2020., u okviru nekoliko poziva izrađuje se projektna dokumentacija za buduću obnovu četiriju dvoraca. Najviše se dvoraca obnavlja po Slavoniji, poglavito u Osječko-baranjskoj županiji, a u Virovitičko-podravskoj županiji neki su projekti i završeni.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije odobrena je i za dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru u vrijednosti od 1,3 milijuna, 1,1 milijun kuna je nepovratan. Projektom se izrađuje dio projektno-tehničke dokumentacije kojom će se omogućiti daljnja revitalizacija dvorskog kompleksa.

U Općini Nuštar kažu da se projektom obnove dvorca utječe na rješavanje gospodarskih prioriteta i podizanje kvalitete života te će u sklopu ovog projekta biti izrađeni izvedbeni projekt za zgradu velikog dvorca, koji se planira preurediti u muzej s višenamjenskim prostorijama (kapelicom kriptom, knjižnicom, suvenirnicom, salonom za najam, prostorijama za izložbe stalnog postava raznih tema), glavni i izvedbeni projekt za gospodarsku zgradu Paromlina, gdje će biti višenamjenske dvorane za sport, glazbu, manja okupljanja i sl., te glavne projekte za preostale dvije gospodarske zgrade, predviđene za turističko-informativni centar, prostor za udruge i slobodno vrijeme. Ukupna je vrijednost obnove dvorca Khuen-Bellasy 105 milijuna kuna.

Kompleks dvorca Khuen-Belassy, kažu u županijskoj Razvojnoj agenciji koja sudjeluje u projektu, bit će u službi zainteresiranoj široj javnosti, "što će imati pozitivan utjecaj na turističkim, gospodarskim, društvenim i razinama nacionalnih i javnih politika EU-a".

- S obzirom na kulturno-turistički potencijal ovoga kraja, potrebno je ulagati u sektore kulture i turizma kako bi se pridonijelo društveno-gospodarskom rastu, održivom razvoju i porastu broja zaposlenih na ovom području. Očekuje se da će ispunjenje očekivanih rezultata potaknuti gospodarski razvoj općine Nuštar, kao i Vukovarsko-srijemske županije, a multiplicirajući učinak ovog projekta predstavlja dobar primjer sufinanciranja projekata usmjerenih prema potpori razvoja kulture, turizma i u konačnici gospodarstva, što direktno pridonosi povećanju konkurentnosti tih grana i smanjenju negativnih demografskih kretanja s kojima se suočava Vukovarsko-srijemska županija - ističu u Razvojnoj agenciji.

Dvorac je sagrađen početkom 18. stoljeća. Gradnja najstarijeg, baroknog dijela dvorca, kao i sam odabir Nuštra za sjedište vlastelinstva, djelo je grofa Maximiliana Eugena Gosseaua d’Heneffa. Vrlo kratko dvorac je bio i u vlasništvu baruna Franje Trenka, a u njemu je svojevremeno živio i hrvatski ban Khuen-Bellasy Hedervary. Dvorac čini iznimno vrijedna kompozicija dvorskih zgrada, velikog i malog dvorca i gospodarskih zgrada te perivoja. Površina velikog dvorca je 2500 četvornih metara, a maloga s pomoćnim zgradama 1600 kvadrata. Posebnosti velikog dvorca elementi su tradicijske narodne arhitekture na pročelju i u unutrašnjosti.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana