Regija
IZIŠLE LISTE PRIJAVA ZA COVID POTPORE

Isplata triju gradskih mjera do kraja 2020.
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Administrativnu provjeru od 795 prijava prošle su 662 i idu na povjerenstvo. Tri COVID potpore Grada iznose 2,6 milijuna kn
ĐAKOVO

Grad Đakovo, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, objavio je željno iščekivanu obavijest podnositeljima prijava na javni poziv za dodjelu potpora za 2020. iz Programa poticanja razvoja gospodarstva na svom području za razdoblje 2018. - 2020. o statusu prijava nakon završene administrativne provjere, tj. liste onih koji ju zadovoljavaju i onih koji nisu prošli njezin filtar.

Drugi paket
Administrativna provjera trajala je duže od dva mjeseca jer je na ovaj javni poziv pristiglo 795 zahtjeva, a i sama obrada vrlo je zahtjevna. Njezine uvjete zadovoljile su 662 prijave, a 133 nisu.

Riječ je o drugoj tranši gradskih mjera pomoći đakovačkom gospodarstvu u uvjetima COVID epidemije; paket obuhvaća tri mjere - 1, 11 i 12. Drugim paketom gradskih mjera protiv štetnog utjecaja COVID pandemije na gospodarstvo Grad je nadopunio trogodišnji program za gospodarstvo, 2018. - 2020., dvjema novim mjerama vezanim uz suzbijanje šteta izazvanih bolešću COVID-19. Tako je riječ o otprije postojećoj Mjeri 1 te na nju dodanim M 11 i M 12., a kroz koje je Grad na raspolaganje gospodarstvenicima stavio 2,6 milijuna kuna. Moguće je ostvariti sve tri potpore, ukupno do 25.000 kuna. – Isplata potpora bit će obavljena do kraja godine, najavljuje gradonačelnik Marin Mandarić. Naime, za ove potpore sredstva su osigurana u gradskom proračunu za 2020. Mandarić najavljuje da vrlo brzo ide i objava konačne liste.

Najtraženije M 11 i 12
Mjera 1 potpora je novoosnovanim trgovačkim društvima, obrtima, odnosno zadrugama.

- Odnosi se na tvrtke koje su osnovane od 1. siječnja 2018. do 18. rujna 2020. Potpora se odnosi na ulaganje u pokretanje poslovanja. Po zahtjevu maksimalna potpora je do 15.000 kuna - pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova Sanja Rogoz Šola tijekom administrativne provjere.

M 11 potpora je za očuvanje radnih mjesta, namijenjena je korisnicima koji su ostvarili potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Tu je iznos potpore po zahtjevu za najviše do pet djelatnika tisuću kuna po zaposleniku. M 12 čini potporu do 5000 kuna po podnositelju, a za smanjenje štetnog utjecaja pandemije koronavirusa. Njome se pomažu tvrtke koje su bile pogođene privremenom zabranom rada. Koje su djelatnosti trebale privremeno obustaviti rad navodi Odluka Stožera CZ RH, a odnosi se na mjeru ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Podnositelji su se najviše prijavljivali na M 11 i 12.

Pročelnica Rogoz-Šola u obavijesti navodi da se prijave koje zadovoljavaju uvjete postupka administrativne provjere upućuju u daljnju proceduru, tj. na procjenu, Povjerenstvu za provedbu javnih poziva za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje 2018. - 2020.

Suzana Župan
ubrzo
objava

konačne

liste
Podnositelji bez prava na prigovor
Najčešći razlozi neprolaska administrativne provjere među 133 zahtjeva su nepravovremeno podnošenje zahtjeva, prijava nije dostavljena na pravi javni poziv, nisu priloženi svi potrebni dokumenti, dostavljene izjave nisu potpisane od strane ovlaštene osobe/ovjerene pečatom. Neke nisu ispunjene - na računalu. Na prijave koje ne zadovoljavaju podnositelji ne mogu podnijeti prigovor. Pravo uvida u izvršeni postupak administrativne provjere prijava koje ju nisu prošle je do 8. prosinca u Odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.
Najčitanije iz rubrike