Osijek
UVODNIK

Ja, ti, mi, Osijek
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Pogledi. Naslov je to ovogodišnjega priloga koji Glas Slavonije daruje Osijeku za njegov dan. Satkan je od pogleda na voljeni grad, na dobre ljude, na kriške njegova krajolika, na njegov urbanitet i identitet; od pogleda na sebe u tom gradu; od pogleda na grad u sebi... Jer, Osijek se zrcali u nama i na nama, on je naša, a mi njegova slika i prilika. Vidimo ga i kad žmirimo, i kad je daleko od očiju, gledamo ga katkad ljepšim očima, katkad kritičkim okom... Prepoznajući sebe u njegovim vrlinama i manama, volimo ga takvoga, (ne)savršenog poput nas samih.

U svojem se vizualu za ovaj novinski prilog naša art-direktorica poigrala znakovima za naglasak i zanaglasnu dužinu, a ja, gledajući dalje od prozodije i tonske konfiguracije, prepoznah na znaku za kratkosilazni naglasak čelične strune bijeloga mosta, a u znaku za dužinu ravničarsku pripadnost slavonskoga polisa. To je, jednostavno, moj pogled. Jedan od mnogih mojih.

No, u prilogu je imenica u množini - pogledi - pa smo u njemu umnožili i poglede, gledišta, vidike, motrišta, kutove gledanja... Nenad Bjelica vjeruje u treću sreću, pedijatar Igor Berecki izjavio je Osijeku ljubav, fajterici Tei Fijali bio je eliksir, Darija Walter dijeli ga s nesebičnim istomišljenicima, Ivani Crnoji šaptali su njezini kerovci, Ivana Soldo Čabraja i Miroslav Čabraja u ljubavnom su trokutu s gradom... Za Valentinu Radoš Osijek je remek-djelo, za Ivana Radoša nepregledan broj najljepših kadrova, Magda Pichler osjeća se svojom ispod Jagodine kabanice... Srđan Lukačević promišlja o njemu "izvan kutije", Marina Bešić Đukarić ima ga na dlanu, Jasmina Gorjanski gleda ga bez riječi, Marta Radoš doživljava ga svim osjetilima, Ivanu Škoji otkriva formulu za "čaroliju"...

Pogledajte i vi naš grad – i podijelite s nama taj pogled!


#pogledi
#glasslavonije
Piše: Ivana RAB GULJAŠ
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike