Osijek
ZAŠTITNIK PUTNIKA, POMORACA I DJECE

Najmlađi se raduju dolasku sv. Nikole
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Blagdan sv. Nikole jedan je od najdražih dana u godini, ponajprije u očima djece koja vole biti darivana. Njega u zapadnoj tradiciji obilježavamo 6. prosinca. Ove godine pada u drugu nedjelju došašća. Zbog toga djeca svih dobi pripremaju svoje čizmice bar tjedan dana unaprijed.

Kako nam objašnjava izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin, predsjednik Katedre za liturgiku Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, posrijedi je neobvezatni spomendan koji ove godine pada u nedjelju zbog čega se u cijelosti ispušta. Ondje gdje se inače slavi kao svetkovina, kao u župama u kojima je zaštitnik, liturgijski se prebacuje na sljedeći dan.

Gledano povijesno i hagiografski, sv. Nikola je bio čudotvorni biskup podrijetlom iz Licije, a uz njegov se život vezuju brojne legende. Zaštitnik je putnika, pomoraca, trgovaca, pokajanih lopova, djece, studenata, prostitutki, proizvođača piva, vlasnika zalagaonica te onih koji se još nisu stigli udati ili oženiti. U katoličkoj tradiciji sv. Nikola se doživljava kao darivatelj djece. Upravo je iz njegova imena proistekao njegov sekularni ekvivalent Djed Božićnjak ili Santa Claus. Sovjetska propaganda otišla je korak dalje izmislivši Djeda Maroza. Naši komunisti, koji su ovaj običaj uvezli iz Sovjetskog Saveza, smetnuli su s uma da riječ maroz ili moroz na ruskom jeziku znači studen, a ne mraz.

Za razliku od sv. Nikole kojega u stopu prati čudovišni lik Krampusa, vazda pripiti Djed Maroz uvijek se kreće u društvu Snjeguroćke, mlade plavuše. Sv. Nikola se naročito časti i slavi u Dalmaciji koja je tradicionalno okrenuta moru i pomorstvu. D.C.
Možda ste propustili...

HDZ OPET PREUZIMA I MJESNI ODBOR TENJA

Mihaljević: Ovakvo vođenje Tenje je nemoralno i štetno

NEFORMALNA INICIJATIVA MLADFORMA PROSLAVILA PRVI ROĐENDAN

Trebamo nove suborce i bolje politike za mlade

Najčitanije iz rubrike