Kultura
DANI MATICE HRVATSKE OSIJEK 2020.

Hrabro unatoč atmosferi straha i neizvjesnosti koja nas sve okružuje
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Obilježit će 70 godina kulturnog rada i 90 godina života filološkog stručnjaka, književnika i slikara, Bogdana Mesingera

Uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Osijeka Dani Matice hrvatske Osijek zapravo su nastavak inzistiranja na iznimnim kulturnim sadržajima na kojima su Osječani imali prigode sudjelovati tijekom najveće kulturne manifestacije na istoku Hrvatske - Osječkog ljeta kulture, kada je Matica hrvatska Osijek bila zadužena za cjelokupni književni dio programa Ljeta, za što je i bila nagrađena Plaketom Grada Osijeka. Tada su u nekoliko dana predstavljena djela ponajboljih hrvatskih pisaca srednje generacije: Damira Karakaša, Đurđice Čilić, Tomice Ščavine i Nebojše Lujanovića.Strpljivi Gavran

Dane je otvorio program "Dimenzioniranje Jedne od sestara" 22. listopada, tijekom kojeg je predstavljen umjetnički rad svih kazališnih struka na predstavi Jedna od sestara, monodrami Kordelije Paladin u režiji Roberta Raponje, koji je povjerio Katici Šubarić ulogu Irene. Irena utjelovljuje mnoge mlade u dvadesetim godinama koji su na presudnom raskrižju vlastitog života, pred odlukama koje će im trasirati cijeli život. Vješto prikazani antagonizam između roditeljskih želja i mladenačkih snova, sumnje i lomovi u nutrini jasno su predstavljeni publici uz pomoć izvedbe izabranih scena iz predstave. O redateljskom je postupku nakon izvedbe govorio Robert Raponja, a s "tajnovitom" autoricom dramskoga predloška, Kordelijom Paladin, upoznala nas je teatrologinja Katarina Žeravica.


Dani su se nastavili 16. studenoga, kada je u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek Miro Gavran povjerio svoj novi dramski tekst, Na kavici u podne, Matici hrvatskoj Osijek i glumcima s Akademije za umjetnost i kulturu Osijek za koncertno čitanje izabranih scena te je tim činom prvi put hrvatska javnost imala prigodu čuti dramu najizvođenijeg hrvatskog autora na svjetskim pozornicama. Predstave nastale prema njegovim dramskim djelima vidjelo je više od dva milijuna ljudi na više od dvije stotine kazališnih premijera diljem svijeta, na svim kontinentima. Koncertnom je čitanju prethodio razgovor sa slavnim hrvatskim dramatičarom, tijekom kojega je brojna publika u Osijeku doznala i nekolicinu novina vezanih uz Gavranovo presudno sudjelovanje u izgradnji dramskoga fakta koji danas prepoznajemo pod nazivom suvremena hrvatska drama, o autorovu odnosu spram moderne kazališne produkcije te odnosu s glumcima kojima daje apsolutni primat među kazališnim strukama te modelima pozivanja publika na svoje predstave u sklopu Teatra Gavran. Uspjeli program trajao je gotovo dva sata jer je Miro Gavran strpljivo i elokventno odgovarao na brojna pitanja iz publike.

Opus slavljenika

Matici hrvatskoj Osijek predstoji u završnom programu dana 4. prosinca obilježiti 70 godina kulturnog rada i 90 godina života zaslužnog slavonskog filološkog stručnjaka, književnika i slikara, dugogodišnjeg člana Matice hrvatske - Bogdana Mesingera, tijekom kojeg će biti prikazan dokumentarni film Bogdan Mesinger: Traganje za obiteljskim vrijednostima autora Helene Sablić Tomić i Davora Šarića te će studenti Filozofskog fakulteta Osijek i Akademije za umjetnost kulturu čitati dijelove iz književnog i publicističkog opusa slavljenika.

Pozitivne reakcije brojne publike nakon izvedbe navedenih kulturnih programa, unatoč atmosferi straha i neizvjesnosti koja nas okružuje, svjedoče o određenoj hrabrosti zaljubljenika u kulturu koji osjećaju iskonsku potrebu za zbližavanjem uz pomoć kvalitetnoga kulturnoga događaja, ali i odaju priznanje osječkoj Matici hrvatskoj da je na dobrom putu.


Narcisa Vekić
NAGRAĐIVANA GLUMICA IVANA MILOSAVLJEVIĆ
Zbog velikog interesa javnosti višestruko nagrađivanu predstavu Teatra Kabare Tuzla Bosanska kraljica Marice Petrović u režiji Vlade Keroševića organizirali su dvije izvedbe u večernjim satima 26. studenoga u suradnji s Kulturnim centrom Osijek. Ulogu Katarine Kotromanić Kosače, kojoj je život bio prožet, s jedne strane, kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom zbog trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, sjajno je interpretirala glumica Ivana Milosavljević, koja je za oblikovanje složenog lika Katarine na mnogim natjecateljskim festivalima od 2017. nagrađena kao najbolja glumica.
USPJEŠNO LJETO
Ovogodišnji Dani, koji se svake godine organiziraju tijekom listopada, studenoga i prosinca, nose breme uspješnog ljeta i vidljivo je da su organizatori odlučili da ne će ni trenutka snižavati kriterije pri odabiru recentnih vrhunskih hrvatskih kulturnih sadržaja i umjetničkih osobnosti.
Možda ste propustili...

HUMANITARNI PROGRAM ZA SISAČKO-MOSLAVAČKU ŽUPANIJU

Jednu izvedbu koncerta prenosit će uživo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

U povodu 120 godina vlaka Samoborčeka

2

ZAGREBAČKI HNK SUDJELUJE U AKCIJI PRIKUPLJANJA DONACIJA

Prvu su premijeru u 2021., predstavu “Gdje se kupuju nježnosti”, posvetili Petrinji

3

NOVI BROJ MEĐUNARODNOG DIGITALNOG ČASOPISA “ALTAZOR”

Hrvatski književnici i svijet - Čile