Ekonomija
PROIZVODNJA PLANOVI U KNEŽEVAČKOJ TVORNICI PUŠU NOVI VJETROVI

Unatoč pandemiji TOS uspješno posluje u Hrvatskoj i inozemstvu
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Kneževačka tvrtka TOS zastupnik je svjetski poznatih kompanija DeLaval i Valmont

Kneževačka Tvornica opreme i strojeva (TOS), sestrinska tvrtka Bio Pharm Veta i Agrotela GmbH, unatoč pandemiji koronavirusa, ne posustaje u ostvarenju zacrtanih planova. Početkom pandemije ustoličena je nova uprava (Mladen Orešić, Cyriak Laner i Melita Stojanović, ujedno direktorica tvrtke), koja je krenula u daljnje izazove s ciljem osvajanja novih tržišta i otvaranja vrata za suradnju.

- U ovom trenutku zapošljavamo 40-ak radnika, s tendencijom povećanja broja - priča Stojanović naglašavajući kako rade na domaćem i inozemnom tržištu poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije… Nekoliko je djelatnosti kojima se bave, a osnovne su proizvodnja, ugradnja i održavanje opreme za govedarske, svinjogojske i peradarske farme, gradnja farmi i ostalih montažnih objekata proizvodno-skladišne ili sportske namjene, ugradbeni elementi za sve vrste objekata, proizvodnja, ugradnja, održavanje silosa i opreme za mješaonice stočne hrane, proizvodnja i održavanje strojeva i opreme specijalne namjene u poljoprivrednoj proizvodnji, popravci metalnih dijelova za sve vrste strojeva i opreme, opremanje bioplinskih postrojenja, lagune za gnojovku… Poseban naglasak stavljen je na svjetski poznatu tvrtku DeLaval, čiji su ovlašteni zastupnici.

Brend
- Riječ je o prodaji i servisiranju DeLavalove opreme, najviše muzne. Od ustroja tvrtke, 2014. godine, održavali smo samo beljske farme, a posljednjih smo se godina otvorili prema svima koji imaju DeLavalovu (i ne samo njegovu) opremu. Uz kompletno održavanje beljskih govedarskih farmi, radimo za tvrtke Žito, Osilovac, Vupik i mnogobrojne OPG-ove, a naši serviseri odlaze i u Srbiju, BiH i Mađarsku - kažu u TOS-u, dodajući kako se u Hrvatskoj skrbe o objektima u kojima je 40-ak tisuća grla, od kojih 10-ak tisuća muznih krava. Da su domaći lider u svojoj "branši", dovoljno govori činjenica kako su jedini u Hrvatskoj koji imaju pet educiranih servisera (slične tvrtke imaju po jednog, najviše dva), a osam ih je još uvijek u fazi edukacije. Osim servisiranjem i montažom bave se i proizvodnjom vlastitih proizvoda u nekom od proizvodnih pogona, ukupne veličine od približno 5500 četvornih metara.

- Osnovni proizvod su nam montažne hale, tunelska skladišta za sijeno, slamu i raznu robu te materijale. Zadržali smo brend nekadašnjeg TOS-a koji se odnosi na raznu svinjogojsku opremu, a ne treba zaboraviti ni na razne nadstrešnice, rolovrata, klizna vrata, sustave za zaštitu od propuha i brojne druge proizvode, posebice one za opremanje bioplinskih postrojenja, poput pokrova, zaštitne obloge, spremnika za plin i slično - ističe Miroslav Šormaz, koordinator poslovanja kneževačkog TOS-a. Hvale se i kako jedini u Hrvatskoj imaju pokazni sustav navodnjavanja u krugu tvrtke.

- Rezultat je to dobre suradnje s tvrtkom Valmont, čiji smo jedini zastupnici u Hrvatskoj - nastavlja Stojanović, objašnjavajući kako je Valmont proizvođač samohodnih sustava za navodnjavanje, ujedno i svjetski lider u području navodnjavanja, te nudi sustave s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Navodnjavaju više od deset milijuna hektara u više od stotinu zemalja diljem svijeta, a od sustava ističe centar Pivote i linearne sustave. Svaki do sada prodani sustav posebno je dizajniran za polje gdje bi trebao biti postavljen. Osiguravaju visoku kvalitetu navodnjavanja i visoke prinose primjenom preciznog navodnjavanja, jednostavni su za rukovanje i zahtijevaju manje radne snage nego druge metoda navodnjavanja. Mogu biti opremljeni uređajima za aplikaciju tekućih gnojiva, pesticida, mikroelemenata i drugih kemijskih sredstava, a vijek trajanja opreme duži je od 25 godina.

Smjernice
- Upravo nam je navodnjavanje, odnosno postavljanje i održavanje sustava, jedna od smjernica i jedan budućih važnih poslova, jer imamo već 15 gotovih projekata za postavljanje takvih sustava većim ili manjim poslovnim poljoprivrednim subjektima. Država je projekte odobrila, a sada se samo čeka na banke, koje moraju prebaciti novac na račune zainteresiranih poljoprivrednika - tvrdi Stojanović. Katarina Perković, promotorica tvrtke, naglašava kako iduće godine kreću u smjeru prijave na europske projekte.

- U 2021. godini planiramo uključivanje u Europski socijalni fond i prijavu na projekte za povećanje prilagodljivosti malih i srednjih poduzeća i obrta pružanjem stručnih i poduzetničkih znanja te vještina uz nove partnere - kaže, podsjećajući kako su započeli suradnju s Poduzetničkim razvojnim centrom za ruralna pitanja Erdut i Centrom primijenjenih bioznanosti s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti. Zajednički je zaključak kako treba udružiti partnere iz javnog i privatnog sektora, a TOS-ovcima je posebice interesantno surađivati sa znanstvenom zajednicom te na taj način ulagati u budućnost i razvoj tvrtke. Direktorica Stojanović naglašava da je prošla godina završena s dobiti, a ove će godine, zbog koronakrize, plus biti samo nešto manji.

- Posla je bilo cijelo vrijeme, ali korona nas je spriječila da odemo tamo gdje smo trebali. Važno je da su naši radnici zdravi i da se svi zajedno pridržavamo svih propisanih mjera - ističe Melita Stojanović.
Ivica Getto

Sklopili petogodišnji ugovor s tvrtkom Domagoja Vide
Zanimljiva je priča nastala u suradnji s tvrtkom Sin ravnice, u vlasništvu našeg poznatog nogometnog internacionalca i srebrnog “vatrenog” - Domagoja Vide. Kneževačka tvornica opreme i strojeva, naime, s Vidinom je tvrtkom potpisala petogodišnji ugovor, a izgradit će i opremiti farmu za uzgoj crne slavonske svinje. “Dobili smo cijeli projekt, od farme do montaže, i smatramo to jednim od većih uspjeha”, hvale se u TOS-u. Uza sve spomenuto, dodaju kako je važan segment budućeg ukupnog poslovanja onaj vezan uz bioplinska postrojenja - spremnike plina, dvostruke membranske krovne pokrove..., te naglašavaju kako su Agrotelovi spremnici proizvedeni prema željama kupca.
Najčitanije iz rubrike