Novosti
PRIJETILI MINISTRU BEROŠU I VLADI

Dva mladića iz Slavonije optužena za poticanje nasilja i mržnje te za prijetnju
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Dva mladića iz Slavonije suočit će se uskoro sa sudskim postupkom jer su u dva odvojena slučaja na društvenoj mreži, odnosno aplikaciji, poticala na nasilje i mržnju nakon ranjavanja policajca na Markovu trgu u Zagrebu, odnosno otvoreno prijetili ministru zdravstva Viliju Berošu. Obojica su prvo od policije dobila kaznenu prijavu, a nakon provedene istrage nadležna državna odvjetništva donijela su odluku o podizanju optužnica.


U prvom slučaju optužnica Općinskog suda Slavonski Brod tereti 22-godišnjeg mladića za poticanje na nasilje i mržnju. Provedenom istragom utvrđeno je kako je mladić od 12. do 13. listopada u jednom mjestu u Brodsko-posavskoj županiji na društvenoj mreži komentirao objavu jednog profila u vezi s ranjavanjem policajca ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu. "Iako je bio svjestan da time može navesti druge korisnike te mreže na uporabu oružja prema članovima Vlade Republike Hrvatske i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, te pristavši na to, napisao je sadržaj kojim je javno poticao na nasilje i mržnju. Za to kazneno djelo Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine", stoji u optužnici. Podsjetimo, na policajca je pucao 22-godišnjak koji je nedugo nakon toga počinio samoubojstvo.
S optužnicom će se morati suočiti i 26-godišnji mladić iz Osječko-baranjske županije. Njegov je krimen nešto drukčiji od djela 22-godišnjaka, koji je sporni tekst objavio u obliku komentara na društvenoj mreži. Naime, 26-godišnjak je u nekoliko navrata u poruci prijetio Viliju Berošu, ministru zdravstva i članu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Istraga je pokazala da je 26-godišnjak tijekom listopada na području Osječko-baranjske županije, s ciljem da zastraši državnog dužnosnika zbog mjera i preporuka radi sprječavanja širenja epidemije, a koji je sudjelovao u donošenju i javnom objavljivanju tih mjera i preporuka, u tri navrata preko aplikacije za dopisivanje dužnosniku poslao tekstualne poruke prjetećeg sadržaja. S.Lacić
Za prijetnju državnom dužnosniku predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana