Novosti
NAJGORI DAN U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Virus se probio u dom za starije i nemoćne
Objavljeno 1. prosinca, 2020.

Iza Virovitičko-podravske županije je najgori dan od početka epidemije koronavirusa. U zadnjih 24 sata županija bilježi dva preminula muškarca i čak 91 pozitivnu osobu. Dva muškarca (1942. i 1961. godište), uslijed brojnih komorbiditeta, preminula su od COVIDA-19 u Općoj bolnici Virovitica. Time se broj žrtava koronavirusa, od početka epidemije na području  županije popeo na 28.

U posljednja 24 sata, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, testirano je 150 osoba, a njih čak 91 je bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2, što iznosi 60,6 posto pozitivnih osoba. Ukupno 51 osoba štićenika i djelatnika je pozitivno u jednoj ustanovi za starije i nemoćne osobe s područja Virovitičko-podravske županije. Ostalih 40 pozitivnih osoba, dolazi s područja sljedećih općina i gradova: Virovitica (21), Slatina (10), Orahovica (4), Suhopolje (2), Mikleuš (1), Pitomača (1), Špišić Bukovica (1).

Trenutno je hospitalizirano ukupno 45 pacijenata. Na bolničkom liječenju u OB Virovitica nalazi se ukupno 43 pozitivna pacijenta, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva se pacijenta nalaze u KBC Osijek, oboje na respiratoru. Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije se zarazilo 1.691 osoba, a njih dvadeset i osmero je preminulo. Iz Stožera civilne zaštite VPŽ apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera. Nova velika brojka bila je i  povod održavanju današnje (utorak) konferencije za medije Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Načelnik  Marijo Klement. upozorio je na visok postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih, a koji je s jučerašnjim danom iznosio 60,6 posto. Županijski epidemiolog Dr. Miroslav Venus govoreći o proboju koronavirusa u doma za starije i nemoćne istaknuo je činjenicu kako su osobe zaražene u domu za starije i nemoćne, za sada, srećom, s blažim kliničkim slikama, ali i kako je dio njih bez simptoma.


– Vjerujem i nadam se da će velika većina njih i ostati s blažim kliničkim slikama i da nećemo morati transportirati za bolnicu. Naravno, ako njihova klinička slika bude zahtijevala drugačije, spremni smo i na taj scenarij – rekao je Venus te dodao kako se broj zaraženih povećava u odnosu na broj testiranih, prije ovog naglog skoka broj pozitivnih u odnosu na testirane bio je 40 posto. – rekao je dr. Venus.
Vladimir Grgurić