Regija
PRI KRAJU GRADNJA SLAVONSKE KUĆE U BOŠNJACIMA

Kulin, rakija, šlinga, oborci - svi aduti na jednome mjestu
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Od ožujka će Bošnjaci imati 72 ležaja, moći će smjestiti i dva autobusa gostiju
BOŠNJACI

Općina Bošnjaci sve je snage usmjerila u razvoj seoskog turizma, koji smatra velikom šansom i potencijalom zbog autentičnih prirodnih, tradicijskih, povijesnih i kulturnih vrijednosti toga područja. Načelnik Andrija Juzbašić ističe da Bošnjaci imaju jako dobru turističku priču koju treba povezati i dobro prezentirati. Vjeruje da će je posjetitelji prepoznati i rado dolaziti u njihovo selo u okružju stoljetnih hrastovih šuma.

Turističkom otvaranju Bošnjaka trebao bi pridonijeti Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavonska kuća, koji smatraju velikim adutom za privlačenje turista, promociju lokalnih OPG-ova, udruga i bogate turističke ponude. Funkcionalnu staru šokačku kuću Općina je odlučila pretvoriti u turistički zamašnjak i mjesto gdje će biti prikazana bogata tradicija sela i starinski način življenja. Na jednome će mjestu biti prezentirano sve ono po čemu su Bošnjaci oduvijek bili prepoznatljivi.

Radovi su započeli početkom ožujka. Statika objekta nije dopuštala rekonstrukciju, kuća je srušena, a od stare cigle sagrađena je nova u retrostilu - njezina vjerna replika. Radovi su, doznajemo od načelnika Andrije Juzbašića, sada u završnoj fazi. Objekt je pod krovom, u tijeku je završno unutarnje uređenje i opremanje starim namještajem, dvorište je popločano i preostali su još radovi na uređenju vanjskog dijela i hortikulture. Vrijednost investicije je 6,7 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ruralnog razvoja.

- Vjerujemo da će do Uskrsa kuća biti otvorena i stavljena u funkciju. Puno će nam pomoći u razvoju seoskog turizma i privlačenju gostiju koji traže nešto novo, jedinstveno i originalno i koji se žele odmaknuti od užurbane svakodnevice, opustiti se i uživati u domaćem ambijentu. A mi će im upravo to moći ponuditi - ističe Juzbašić.

Slavonska kuća sadržavat će turističko-informativni centar, izložbene prostore te hladnu kuhinju. Gosti će ondje moći razgledati i šokačke prostorije sa starinskim namještajem, u štaglju stare strojeve, a djeca će se moći igrati na sijenu... Iza kuće će biti veliki vrt i povrtnjak s autohtonim vrstama voća i povrća, sjenice, uređeni prolazi, stazice među cvijećem...

U Centru za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja ništa neće biti komercijalno i neće se smjeti ništa prodavati.

- Posjetitelji će u hladnoj kuhinji kušati, primjerice, kobasicu ili kulen i ondje će biti navedena imena i kontakti svih OPG-ova koji se legalno bave proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Ako su zainteresirani, moći će otići izravno kod proizvođača i ondje kupovati. Tako će biti i s raznim vrstama rakija, medom i drugim proizvodima, a u izložbenom prostoru gosti će moći razgledati oborke, šlingu, zlatovez i druge rukotvorine, a potom i posjetiti osobe koje ih izrađuju i kupiti - zaključuje.

Slavonska kuća zasigurno će pridonijeti pozicioniranju Bošnjaka na karti kontinentalnog turizma Hrvatske, a da već idu u jako dobrom smjeru najbolje svjedoče brojke o više od tisuću noćenja godišnje.

Marija Lešić Omerović
LOVAČKA KUĆA
Na Bošnjačkim vjerovima završena je i gradnja nove Lovačke kuće koja će posjetiteljima omogućiti kvalitetno provođenje vremena u prirodnom okruženju. Ondje je velika sala s kuhinjom za razne proslave, a uređene su i četiri sobe sa 16 ležaja, što lovcima i Općini otvara brojne mogućnosti. Od ožujka će u Bošnjacima na raspolaganju biti ukupno 72 ležaja; dio ih je u pripremi, što je velika stvar za selo jer moći će smjestiti dva autobusa gostiju i zaokružiti cijelu turističku priču. Sve se više mještana odlučuje urediti smještajne kapacitete. Bošnjaci će s Gradom Otokom i općinama Vrbanjom i Nijemcima osnovati turističku zajednicu.

- Udruživanje je pozitivno i poticajno jer ćemo zajedničkim snagama lakše ostvariti zacrtane planove i ciljeve - zaključuje načelnik Juzbašić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike