Novosti
FARMACEUTSKE TVRTKE KRENULE U UTRKU ZA OSVAJANJE TRŽIŠTA U SAD-U I EUROPI

Moderna traži odobrenje za cjepivo
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Moderna je podnijela zahtjev regulatorima u Sjedinjenim Državama i Europi da hitno odobre njezino cjepivo protiv COVID-19, objavila je ta američka biotehnološka tvrtka. Regulatori će proučiti podatke kliničkih ispitivanja i odlučiti je li cjepivo dovoljno sigurno i učinkovito da bi se preporučilo za uporabu. Kliničke studije pokazuju da je cjepivo učinkovito iznad 94 posto u zaštiti ljudi od COVID-19. Farmaceutska tvrtka Pfizer, koja ima slično cjepivo, već je podnijela zahtjev za odobrenje u SAD-u.


Među cjepivima koja bi mogla dobiti izvanredno zeleno svjetlo regulatora je i ono AstraZenece i sveučilišta Oxford.


Cjepivo AstraZenece jeftinije je i stoji oko 4 dolara (3,3 eura) po dozi, Pfizerovo 20 dolara (16,6 eura), a Modernino 33 dolara (25 eura). Pogodnije je i za distribuciju jer ne zahtijeva jako niske temperature za skladištenje. Međutim, učinkovitost AstraZenecina cjepiva kreće se između 62 i 90 posto, što je znatno niže od Pfizerova i Modernina. Modernino cjepivo u ispitivanjima nije imalo ozbiljnih nuspojava i pokazalo se učinkovito pri cijepljenju svih skupina, bez obzira na dob, rasu, etničku pripadnost i spol.


Tvrtka navodi da je 100 posto uspješno u sprečavanju teških oblika bolesti koja je do sada usmrtila gotovo 1,5 milijuna ljudi.
Osim zahtjeva za odobrenjem u SAD-u Moderna će tražiti uvjetno odobrenje pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), koja je već počela proučavati rezultate ispitivanja, a razgovarat će i s ostalim regulatorima. H