Regija
NAKON SMANJENJA PRIREZA, GRADSKO VIJEĆE PRIPREMILO NOVU ODLUKU:

Županjskim umirovljenicima
po 300 kuna božićnice
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Pravo ostvaruju umirovljenici s mjesečnom mirovinom od 3.000 kuna i manje

Svim umirovljenicima s prebivalištem u Županji, s mjesečnim iznosom mirovine od 3.000 kuna i manje, bit će isplaćena božićnica u iznosu od po 300 kuna. Tako glasi prijedlog odluke o kojemu će se gradski vijećnici elektronskim putem izjasniti u petak, 4. prosinca.
Pisane prijedloge za donošenje odluke predsjedniku Gradskog vijeća Anti Juki proteklog su petka uputili nezavisna vijećnica Andrea Župarić i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Josip Gregorović.  Obzirom na novi odnos snaga u Gradskom vijeću Županje, u kojemu je HDZ izgubio većinu, a Vijeće je prošlog utorka dobilo novog predsjednika i dopredsjednika, obojicu nezavisnih, donošenje odluke o isplati božićnice nije upitno. Procjena je da se radi o 1800 umirovljenika, a božićnice će im biti uplaćene na njihove račune. Za provođenje ove odluke bit će potrebno 540.000 kuna, a sredstva će se, stoji u prijedlogu odluke, osigurati rebalansom proračuna za 2020.

Božićnice će se isplaćivati do zaključno 23. prosinca, a svi umirovljenici, koji ostvaruju pravo na božićnicu, gradskoj službi će morati podnijeti zamolbu i priložiti kopije važeće osobne iskaznice, vlastitog tekućeg računa i odreska zadnje mirovine. 
Provjerili smo što o svemu kaže gradonačelnik Davor Miličević (HDZ). Prošlog je utorka s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća skinut njegov prijedlog o podjeli božićnica umirovljenicima. SDP-ovac Josip Gregorović je, podsjećamo, tada kazao da nije protiv božićnice, ali da umirovljenicima ne trebaju poklon-paketi, kao što to predlaže gradonačelnik, nego novac.

- Predlagao sam podjelu božićnice kroz poklon-pakete proizvoda naših gospodarstvenika i dijelom u novcu kako bismo svima izašli u susret. Na taj bismo način pomogli našem gospodarstvu, a ujedno naplatili i komunalnu naknadu. A sada će sve ići u novcu i ta sredstva, koja ćemo sada utrošiti za božićnice, mogli smo iskoristiti za zapošljavanje određenog broja pripravnika. I dalje podržavam podjelu božićnica, a  imamo li novaca na toj poziciji u proračunu, to ćemo vidjeti – kazao je Miličević za Glas Slavonije.
Napominje da mu nije jasno kako će se smanjenjem prihoda, aludirajući na prošlotjednu odluku Vijeća o rezanju prireza s 12 na 9 posto, koje, ustvrdio je, samo po sebi znači i smanjenje rashoda, osigurati povećana davanja, iz kojih to sredstava.
- Sada se SDP i nezavisni vijećnici zapravo međusobno natječu i guraju tko je od njih prvi dao prijedlog za isplatu božićnica - zaključuje gradonačelnik. Dodaje da mu nije jasno s koje stavke i kome će se od korisnika proračuna  na rashodovnoj strani rezati. 
 
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike