Svijet
U PODGORICI

Veleposlanik Srbije je nepoželjan
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Nakon sastanka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s premijerkom Anom Brnabić i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem u povodu međusobnog protjerivanja veleposlanika, srpska je premijerka izjavila kako će Srbija "unilateralno povući odluku o protjerivanju veleposlanika Crne Gore", koju je u subotu donijela srpska vlada kao recipročnu mjeru nakon što je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova srpskog veleposlanika Vladimira Božovića proglasilo personom non grata.

- Predsjednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor, na konzultacije oko odluke vlade. On razumije i podržava ovu odluku, jer je u skladu s Bečkom konvencijom i protokolima. Ali nam je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo s Crnom Gorom važniji – rekla je premijerka Ana Brnabić, dodavši kako je "u želji da Srbija pruži još jednom ruku suradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regiji, Vučić zamolio predstavnike vlade da preispitaju tu odluku".

Europska komisija ocjenjuje da je jasna poruka povjerenika za proširenje EU-a Olivera Varhelyija, kojom pozdravlja odluku Srbije o povlačenju otkazivanja gostoprimstva veleposlaniku Crne Gore, i poziva Podgoricu da učini isto.

MVP Crne Gore priopćio je kako neće povući svoju odluku o proglašavanju veleposlanika Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića, personom non grata i pozdravlja "odluku vlade Srbije da odustane od protjerivanja veleposlanika Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga". M.F.
Možda ste propustili...

MOGUĆ DOGOVOR SAD-A I RUSIJE

Produžuju kontrolu nuklearnog oružja

ZBOG ENGLESKE VARIJANTE KORONAVIRUSA

Francuska ide u karantenu?

Najčitanije iz rubrike