Mozaik
VINKOVČANKA IZDALA SVOJU PRVU KNJIGU “OLUJNA”

Marija Petrić: U poeziji se može naći spas od svih lutanja i nesretnih emocija
Objavljeno 1. prosinca, 2020.

U hladne dane jedino što vam je potrebno jest topla soba i knjiga, a mi vam predstavljamo mladu spisateljicu Mariju Petrić iz Vinkovaca, koja je napisala svoj prvijenac, zbirku pjesama "Olujna".

- Knjiga je nastajala slučajno kroz godine, odnosno kako mi je dolazila inspiracija, pisala sam pjesmu po pjesmu. Osim što je nastajala slučajno, tijekom pandemije pobudila se još veća namjera da sve te pjesme objavim u svojoj zbirci. Upravo je korona bila moja velika inspiracija za pisanje, kroz sve događaje u vrijeme izolacije, kad nam se život promijenio iz temelja. Zbirka je nastajala pet godina, no intenzitet je dobila u vrijeme korone i krenula sam u svoj pothvat da je objavim. Sad je ugledala svjetlo dana i ponosna sam što sam uspjela u svojoj namjeri da objavim zbirku pjesama. Ovo je prvi put da pišem, moj prvijenac i moje prvo "olujno" dijete - rekla je Marija Petrić.

Zbirku pjesama čini osam poglavlja, počinje brodolomom, a završava ponovnim rođenjem. Sva poglavlja između odgovaraju životnim fazama kroz koje svaki čovjek koji proživi brodolom mora proći da bi stigao do svog ponovnog rođenja. Poglavlja govore o boli, o ranama i njihovu zacjeljivanju, o padanju i ustajanju, o tragičnim ljubavnim iskustvima, o rastu, sazrijevanju...

- Na početku je poglavlje "Brodolomne" s događajima u kojima sam ja padala, suočavala se s teškim emocijama, prolazila kroz teške životne situacije, iz kojih sam izišla jača i bolja osoba. Drugo poglavlje "U santi leda vatra" govori o samoj spisateljici, gdje sam u santu leda metaforički ubacila svoje srce i ono, kakvo je samo po sebi, tvrdoglavo, gori još jače. Poglavlje "Cijela" posvećno je mom momku, jer sam s njim metaforički postala cijela, a u poglavlju "Gola" govorim o sazrijevanju, što bi osoba trebala napraviti da bi bila sretna. U poglavlju "Miruj, srce moje" sve je ono što tišti moje srce, od nepravdi prema manjinama pa sve do poznatih ubojstava Afroamerikanaca u SAD-u. Kad govorim o poglavlju "Smislena", ono se odnosi na moj život koji je dobio smisao, a u poglavlju "Ukorijenjena" govorim o mojoj velikoj povezanosti s obitelji. U posljednjem poglavlju "Ponovo rođena" pričam kako je u poeziji spas od svih lutanja i nesretnih emocija - rekla je Petrić o samoj knjizi.

Marija Petrić sveučilišna je prvostupnica i apsolventica na diplomskom studiju germanistike i anglistike na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a veliku podršku ima u prijateljima i kolegicama s Fakulteta.

- Čitatelji za sada pozitivno reagiraju na zbirku, što mi je posebno drago. Ono što me iznenadilo jest činjenica da me čita i muška populacija, a ne samo žene. Dobila sam puno pozitivnih komentara od čitatelja svih generacija, što mi je posebno drago - istaknula je Petrić.

Prema riječima autorice, njezina je zbirka pjesama namijenjena "svakom onom srcu u ranama" i njezina je želja da se netko prepozna u tim pjesmama, da njemu bude lakše, da se čitatelj poveže s onim tko je to napisao i osjeti da postoji netko tko s njim može suosjećati u nekoj situaciji.

- Nasov “Olujna” dala sam zato što svi mi u životu imamo svoje oluje koje moramo proći da bismo se ponovno rodili, te oluje nas pročiste, od njih postajemo novi, bolji ljudi - rekla je Petrić.

Mario Kokaj
Prema autoričinim riječima, njezina je zbirka pjesma namijenjena “svakom onom srcu u ranama”
DRUGA KNJIGA
Kako sama autorica kaže, ne planira ostati na ovoj zbirci, trenutno piše novu knjigu, no ne želi otkriti o čemu se radi. Zbirka poezije “Olujna”, koja je izišla u vlastitoj nakladi autorice, može se nabaviti preko njezine Facebook i Instagram stranice, a uskoro će biti dostupna i na web-stranici koja je u izradi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike