Kultura
50 GODINA ROMBERGOVIH GLAZBENIH VEČERI

Umjesto zvučnih imena, tek retrospektiva
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Tijekom pola stoljeća manifestacije na pozornici belišćanskog Amaterskog kazališta gostovala su brojna zvučna estradna imena
BELIŠĆEOvih se dana navršava punih pola stoljeća od kako je u Belišću utemeljena najstarija kulturna priredba - Rombergove glazbene večeri u spomen na svjetski poznatog skladatelja Sigmunda Romberga, koji je odrastao u Belišću. Prve Rombergove večeri, tad još pod nazivom Jesenske muzičke večeri, inicirao je pokojni Dragutin Gibičar, poznati belišćanski kulturni djelatnik, a premda su Belišćani veliki jubilej planirali obilježiti uz gostovanje brojnih zvučnih estradnih imena, aktualna epidemiološka situacija ostavila im je tek toliko prostora da ga obilježe tek retrospektivom proteklih 50 godina.Suvremene večeri

Prvobitna ideja pokretača priredbe bila je pod nazivom Rombergovih večeri objediniti glazbene i dramske profesionalne i amaterske večeri, projekcije filmova, izložbe slika i ostale kulturne djelatnosti. Domovinski rat i teška financijska situacija prekinuli su nakratko kontinuitet održavanja manifestacije sve do 1996., kada su održane jubilarne, 20. Rombergove glazbene večeri. Pod tim se nazivom manifestacija održava i danas.


Prve jesenske muzičke večeri održane su kroz tri programa. Dana 19. listopada 1970. manifestaciju je otvorilo Veče popularnih operetnih melodija, na kojem su nastupali: Maria Cseh i Eva Vari, operetne solistice Narodnog kazališta iz Pečuha, Štefica Petrušić i prvakinja opere HNK u Osijeku. Druga večer, Pjesme i igre naroda Jugoslavije bila je rezervirana za goste, a manifestaciju je zatvorio domaći Kazališni zabavni orkestar koji je priredio Zabavno veče. Te večeri zabavni orkestar izveo je i skladbe Sigmunda Romberga Ljubav i maj i Belišće marš, a tako se Rombergu počast odaje i na suvremenim večerima.


- Sigmund Romberg, središnja figura manifestacije te osoba čije ime nosi belišćanski Centar za kulturu, bio je iznimno talentiran skladatelj koji se kao jednogodišnji dječak doselio s roditeljima u Belišće, gdje je proveo sretno djetinjstvo i mladost. Romberg, koji je glazbenu karijeru izgradio u SAD-u, s fascinantnim glazbenim opusom od više od 900 skladbi zasluženo je zauzeo mjesto među svjetskim priznatim glazbenicima te postao jedan od najpoznatijih skladatelja operetne i filmske glazbe prve polovine 20. stoljeća. Kao uvertira manifestaciji Rombergu u čast, predstavnici Amaterskog kazališta Belišće i Centra za kulturu redovito polažu cvijeće pred spomen-pločom na mjestu gdje se nekada nalazila kuća u kojoj je, s roditeljima Adamom i Clarom, živio Sigmund Romberg - naglašava ravnateljica Centra, Tea Glavica.
Pjevači amateri

Valja podsjetiti da je prošlogodišnje Večeri otvorila renomirana hrvatska glazbena diva - Zorica Kondža, a uz koncert Atma Mundi Ensemble iz Rijeke i izvedbe Rombergovih skladbi, glazbene su večeri obogatili i drugi prepoznatljivi i kvalitetni glazbeni programi iz produkcije Amaterskog kazališta Belišće: koncert prvih električnih sastava s našeg područja Zlatni dečki električnih nota, natjecanje pjevača amatera Belišćanski superglas te u završnom svečanom programu 60 dijamantnih godina.

Uz Zoricu Kondžu i brojne druge pjevačke zvijezde otvorile su tijekom godine ovu najpoznatiju glazbenu manifestaciju - Ivana Vrdoljak Vanna, Đani Stipaničev i Renata Sabljak, Radojka Šverko... Koncert Zlatni dečki električnih nota dosad je održan šest puta, a na njemu nastupaju glazbeni sastavi koji su osnovani 60-ih i 70-ih, dok natjecanje pjevača amatera Belišćanski superglas ima već 22-godišnju tradiciju. Mnogi od natjecatelja priključili su se aktivnom radu u Amaterskom kazalištu kao vokalni solisti, što je iznimno važno za opstanak i pomlađivanje glazbenih redova u kazalištu. Posljednja večer manifestacije rezervirana je za Zabavni orkestar Amaterskog kazališta i soliste, ali i prilika za podjelu priznanja i nagrade za prinos u radu udruge.


Lidija Aničić
IZ GODINE U GODINU SVE više i bolje
- Rombergove glazbene večeri zasigurno su središnja glazbena manifestacija u Belišću, ali i šire, koja uspješno spaja profesionalno i amatersko te donosi glazbene programe za sve generacije i za različite interese. Programi u našoj produkciji uz umjetnički izričaj daju nam i priliku napredovati u tehničkom smislu, svaki put više i bolje raditi na ozvuci, rasvjeti i scenografiji i spoj su talenata, afiniteta, ljubavi i entuzijazma svih djelatnika Centra za kulturu i uprave i članova Amaterskog kazališta Belišće - zaključuje ravnateljica.
Možda ste propustili...

PREDSTAVA INDIVIDUE(T) U KOREOGRAFIJI I IZVEDBI LARE FRGAČIĆ I ENDIJA SCHRÖTTERA

Plesni eksperiment kao neizbježna ovisnost o drugom

KNJIGA U ROVOVIMA INTERPRETACIJA

Strategija i tragedija nelegitimnog čitanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana