Regija
SUPEROSMAŠ ALOJZIJE BEGOVIĆ

Natjecao se pod temperaturom 38,5 i - pobijedio
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Matematika mu je oduvijek najdraži predmet, a voli i fiziku, programiranje, geografiju, vjeronauk

VINKOVCI - Alojzije Begović učenik je 8. razreda OŠ Antun Gustav Matoš, od prvog razreda s prosjekom 5,0, daroviti matematičar koji redovito sudjeluje na matematičkim natjecanjima od školske do državne razine i redovito odnosi prva mjesta, a natječe se i na školskim natjecanjima iz hrvatskog jezika i informatike. Kao klinac nije išao u vrtić, nego ga je čuvala baka Iva, a sam je rano naučio čitati i počeo rješavati različite zadatke poput sudokua ili mozgalica iz časopisa i knjiga koje bi dobio ili pronašao. Volio je rješavati zagonetačku reviju Kvizoramu i često je osvajao različite knjige za nagradu. U toj reviji postoji i rubrika s matematičkim zadacima, a Alojzije je osobito volio napamet računati.

- Mama i tetka su mi matematičarke, pa bih tražio da me pitaju rezultate različitih izračunavanja napamet i s konferencija su mi često donosile i različite matematičke slagalice koje sam volio slagati. Najviše volim rješavati logičke i kombinatorne zadatke i zadatke s riječima. Često do rezultata dođem napamet, pa onda to moram redom zapisati na papir, jer se na natjecanjima boduje svaki dio rješenja i postupak je jako važan. Bio sam na brojnim natjecanjima i na državnom natjecanju u 6. razredu osvojio sam prvu nagradu, a za 7. razrede drugu. Na županijskim sam natjecanjima iz matematike od 4. razreda i osvajao sam prva mjesta, osim u 5. razredu. Za prvu nagradu iz matematike 2019. dobio sam nagradu HEP-a "Imam žicu". Od 2. razreda sudjelujem na Međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica". U 5. i 7. razredu riješio sam 100 posto točno i osvojio 1. mjesto - kaže Alozije, a u sjećanju mu je ostalo državno natjecanje iz matematike u 6. razredu u Poreču, gdje se natjecao pod temperaturom od plus 38,5 Celzijusa i pobijedio.

- Matematika mi je od početka bila najdraži predmet. Volim i programiranje na informatici. Jako volim i geografiju, još prije polaska u školu znao sam zastave svih država svijeta, glavne gradove i položaje na zemljopisnoj karti. Posebno volim i fiziku, koju mi predaje Luka Novaković, volim i vjeronauk, koji mi predaje razrednica Tanja Adžić koja mi je isto velika podrška kao i ravnatelj Dario Dragun, koji me nekoliko puta nagrađivao za postignute uspjehe. Mentorica za natjecanja mi je nastavnica Snježana Petrović, jako me cijeni i vjeruje u mene. Priprema samo za mene dodatne zadatke koje rješavam na satu u vrijeme kada se uvježbavaju zadaci koje ja već znam riješiti. Kada je sat dodatne nastave nakon nastave mentorica mi donese pizzu, ili neki slatkiš - kaže Alojzije.
Miroslav Flego

Želja mu je imati informatičku tvrtku
- Zato što sam u 6. razredu osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, stekao sam pravo direktnog upisa na MIOC, u Zagrebu. Na natjecanjima i na radionicama iz informatike bio sam i na MIOC-u i upoznao neke nastavnike i buduće učenike MIOC-a. To bih želio upisati, ali ne znam hoće li to biti moguće, budući da bih trebao onda živjeti u domu, što mojim roditeljima nije baš drago, tako da ćemo još vidjeti. Možda se otvori neka mogućnost. Ako ne odem na MIOC, volio bih u vinkovačku Gimnaziju. Volio bih studirati na FER-u, u Zagrebu, i baviti se programiranjem. Želio bih osnovati svoju tvrtku koja bi se bavila programiranjem - govori o svojim planovima Alojzije Begović, a sigurno će ih i ostvariti.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike