Regija
RADE I PREDLAŽU MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU

Obrtnici ostaju optimistični, ne slama ih ni pandemija
Objavljeno 30. studenog, 2020.
ORAHOVICA - Na redovitoj izvještajnoj skupštini Udruženja obrtnika Orahovica još je jednom potvrđen odličan rad, što posebno dobiva na značenju s obzirom na posljedice koje pandemija koronavirusa ima na gospodarstvo. U sklopu izvješća o radu predsjednik udruženja Damir Vanek iznio je posebno zanimljiv podatak.

- U 2019. godini imamo više prijavljenih nego odjavljenih obrta na području našeg obuhvata, u koji pripadaju Grad Orahovica te općine Čačinci, Zdenci i Crnac. Kada to pogledamo u brojkama, prijavljeno je 38, a odjavljeno 16 obrta. Sukladno navedenim podacima, broj registriranih obrta koji pripadaju Udruženju obrtnika Orahovica na dan 31. 12. 2019. godine iznosio je 198, što je najveća brojka u posljednjih pet godina. Veseli nas taj podatak, posebno sada u vrijeme koronakrize, što govori da su naši obrtnici vrijedni i sposobni - istaknuo je predsjednik Vanek te za 2019. godinu i dio 2020. izdvaja najveći projekt Udruženja obrtnika - obnovu njihove zgrade u Orahovici.

- U 2019. godini udruženje je dobilo nepovratna sredstva od Hrvatske obrtničke komore u iznosu od 58.800 kuna za krovopokrivačke radove zgrade udruženja, a u ostale radove udruženje je utrošilo svojih 46.273 kuna. U sklopu ovog uređivanja izgrađeno je potpuno novo krovište, izmijenjena kompletna stolarija na pročelju zgrade, promijenjena sva limarija na krovištu i saniran dio velike sale, čime smo znatno smanjili troškove grijanja. Ostvarena je i uspješna suradnja udruženja s Hrvatskom obrtničkom komorom, Područnom obrtničkom komorom, te udruženjima u Pitomači, Slatini, Virovitici, a prema potrebi i s drugim udruženjima komorskog sustava. Uspješno smo surađivali s Gradom Orahovicom, Službom za gospodarstvo, Poreznom upravom i Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Sve te suradnje iznimno su važne za funkcioniranje našeg udruženja i zato im svima od srca zahvaljujem, kao i drugima koji su nam pomogli u radu na bilo koji način jer bez njih bi naše aktivnosti bile bi umanjene, ili se ne bi mogle realizirati. Posebno zahvaljujemo našim obrtnicima koji su uključeni u rad udruženja i koji svoje dragocjeno slobodno vrijeme troše na provođenje njegovih aktivnosti - kazao je Vanek.

Radom udruženja zadovoljni su i članovi, a na skupštini ih je pohvalio i novi predsjednik Županijske obrtničke komore Stjepan Kenjerić.

- Orahovačko udruženje na čelu s predsjednikom Vanekom pokazalo je kako se treba boriti za obrtništvo u našem kraju. Njihov je rad iznimno stručan, studiozan i moram posebno pohvaliti predsjednika Vaneka i njegov tim na izradi studije za spas gospodarstva u orahovačkom kraju, koji je iznimno precizno i odlično napravljen. Drago mi je da smo i mi kao POK Virovitičko-podravske županije uspjeli pomoći radu ovog udruženja i to ćemo i dalje činiti – rekao je Kenjerić. V. Grgurić
Ustraju na studiji za spas gospodarstva
Predsjednik Vanek na kraju se osvrnuo na studiju za spas gospodarstva koja je prije nekoliko tjedana predstavljena i gradskim vijećnicima.

- Prvi i najvažniji korak napravljen je, a to je da je napravljena studija. Mi čvrsto stojimo iza nje i borit ćemo da ona opstane jer smo svjesni kako je to jedini način da pomognemo našem gospodarstvu i obrtništvu. Nadamo se da će ova studija i prijedlozi iz nje, posebno vezani uz smanjivanje komunalnog doprinosa i naknade za obrtnike, uskoro naći svoje mjesto na dnevnom redu Gradskog vijeća - zaključio je Vanek.
U 2019. na orahovačkom području bilo je 198 registiranih obrtnika, najviše u posljednjih pet godina
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike