Crna kronika
OČEVID ZLOČINA KOD PULE

Ubojica je imao zabranu prilaska bivšoj supruzi
Objavljeno 29. studenog, 2020.
Galižanin je bivšu suprugu usmrtio nožem, a potom je istim nožem pokušao samoubojstvo

Nakon što je 60-godišnjak nožem ubio bivšu 54-godišnju suprugu u Galižani kod Pule, neslužbeno se doznaje kako je i on jedan od ubojica koji je imao zabranu prilaska žrtvi.


Užas u kući u Galižani otkriven je kada je u subotu oko 18 sati pronađeno mrtvo tijelo 54-godišnjakinje. Policajci su u kući, uz preminulu ženu, pronašli i ozlijeđenog 60-godišnjaka, koji je prevezen u pulsku bolnicu. Očevid je pokazao kako je 60-godišnjak između 17 i 18 sati nožem prvo teško ozlijedio 54-godišnjakinju, a potom i sebe. Žena je od zadobivenih ozljeda preminula, a on prevezen u bolnicu i izvan je životne opasnosti. Nakon što bude otpušten s bolničkog liječenja, policija će nad njim provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio ubojstvo.


Motiv ovog zločina, kao i velikog broja ranijih koji su se dogodili u Hrvatskoj, ove i prošlih godina, bila je - ljubomora. Policija je već imala postupanja prema muškarcu te ga je i prošle godine prijavila zbog prijetnje da će ubiti bivšu suprugu. Tada je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje. Neslužbeno se doznaje kako je tada dobio zabranu prilaska ženi. I ove su godine policajci imali jedno postupanje prema njemu kada je također prijetio da će je ubiti te je tada policija odmah reagirala, spriječila ga u samoozljeđivanju i odvezla u bolnicu.


U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, 25. studenoga, policija je objavila kako je do tog dana ove godine već ubijeno 16 žena od kojih su sedmero žena usmrtili njihovi intimni partneri. U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je i procesuirano 1308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je 46,1 posto više u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine, kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Statistički podaci policije također kazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen 14,85 posto manji broj počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7024 počinitelja, što je 1225 počinitelja manje u odnosu prema istom razdoblju 2019.


- Nasilje je društveni problem, stoga prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno na pozitivne promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju, ljubavi i suosjećanju - poručuju iz MUP-a.

Nažalost, nikakva pozitivna statistika ne pomaže ni najmanje žrtvama koje su zbog epidemije koronavirusa završile zatvorene u četiri zida s nasilnikom.


Sandra Lacić
PORUČIO MAJCI DA "NE BUDE DUGO ŽIVJELA"
Nasilnika je svih mogućih vrsta, a 54-godišnjaka je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru ispitalo zbog ozbiljnih prijetnji majci, preko njezina izvanbračnog partnera. Odvjetništvo sumnja da je 54-godišnjak 23. studenoga ujutro u obiteljskoj kući izvanbračnom suprugu svoje majke rekao da će, ako ga policija bude odvezla u zatvor, kada iziđe, ozlijediti majku i, ako ga majka bude tužila, da "ne bude dugo živjela". Izvanbračni suprug te je riječi prenio njegovoj majci. Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru prihvatio je prijedlog državnog odvjetnika i odredio 54-godišnjaku istražni zatvor u trajanju od trideset dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.
Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

2

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura