Osijek
UKRAJINSKA ZAJEDNICA

Komemoracija za žrtve Gladomora
Objavljeno 29. studenog, 2020.
Članovi ukrajinske zajednice okupljeni oko UKPD-a "Lesja Ukrajinka" u subotu su se prisjetili žrtve Gladomora iz 1932. i 1933. godine, u kojem je umrlo više milijuna Ukrajinaca. Bio je to jedan od najstrašnijih događaja u povijesti komunizma i 20. stoljeća, koje je obilovalo nasiljem. Sovjetska tajna policija voljom je diktatora Josifa Staljina ukrajinskim seljacima sustavno oduzimala hranu prepuštajući ih smrti od gladi i kanibalizmu.

Komemoracija je održana u konferencijskom prostoru hotela Osijek. Predsjednica Društva Oksana Martinjuk održala je predavanje uz videoprojekciju davši na uvid osnovne podatke o toj kampanji nasilja kojom se sovjetski režim pokušao obračunati sa slobodarski nastrojenim seljacima koji su se opirali neljudskoj kolektivizaciji. Više od 100.000 obitelji poslano je u Sibir i udaljene krajeve, a nakon toga komunistički režim iz Moskve odlučio je likvidirati seljaštvo kao klasu.

Potom je Natalija Tomkiv pročitala ulomke iz knjige "Rastrgane godine" njemačkog povjesničara Philippa Bloma koji se tiču Gladomora, ili Holodomora - izvorni naziv događaja na ukrajinskom. Knjiga je objavljena na hrvatskom jeziku te uz zbornik "Genocidni zločin totalitarnog režima u Ukrajini 1932.-1933. Holodomor/Gladomor" urednika Jevgenija Paščenka i knjigu Timothyja Snydera "Krvava prostranstva. Europa između Hitlera i Staljina" čini jedan od najvrjednijih zapisa o Gladomoru. Tomkiv je pročitala i potresnu pjesmu ukrajinskog pjesnika Pavla Tičine.

Grkokatolička liturgija održana u nedjelju u crkvi Krista Kralja u Wilsonovoj ulici bila je posvećena žrtvama Gladomora, a na kraju obreda otpjevana je panahida, odnosno kratko bogoslužje za pokojne.

Službu je predvodio župnik, o. Ljubomir Sturko. D.C.
Najčitanije iz rubrike