Mozaik
JIM JULY OBJAVIO SVOJ DRUGI ALBUM

Motive odrastanja i obitelji prati omot s tatom rokerom
Objavljeno 30. studenog, 2020.
"Buick Transgalactic 47" drugi je album glazbenog projekta Rust Red Romance

Jim July, glazbeni fanatik, rock ‘n‘ roll propovjednik i frontman benda Garage in July, objavio je drugi album svojeg glazbenog projekta Rust Red Romanse, pod nazivom "Buick Transgalactic 47".


Album predstavlja osam novih pjesama koje karakterizira naglasak na procesima osobnoga odrastanja uz korištenje obiteljskih motiva i priča u naslovima kao što su "Grandma", "Grandpa" ili "First Journey To Sun". Uz Jima, kao izvođača, autora i producenta svih pjesama, na albumu gostuju Damir Trkulja Šiljo (Gatuzo), Zvonka Obajdin (Svemir), Marko Bagarić (Garage in July) i Mate Palestrina Mazić. Za naslovnicu albuma iskorištena je obiteljska fotografija Jimovog tate.


- Na naslovnici albuma je fotografija mog oca Dragiše Đurđevića s kraja sedamdesetih, u mom selu Grabovcu, u Baranji. Mislim da je naslonjen na stojadina, ili Buick, nisam siguran. Tata je stari roker i u vrijeme svoje rane mladosti puštao je ploče u disku u selu, i imao je bend u kojem je pjevao, vježbali su za nastup za Dan Republike. Nekoliko dana prije nastupa iz direkcije su im rekli da ne mogu svirati Bijelo Dugme, ali da smiju svirati "Ivo Lola" od Korni Grupe. Oni su tada odustali od nastupa i otišli se prijaviti u glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku. Na vratima su im rekli da su zakasnili. Oni su na to odgovorili da će nadoknaditi sve satove od početka godine, a na to su dobili odgovor da su zakasnili nekih 15 godina (smijeh). Od onda baš nisu svirali. Zato sam stavio tatu na naslovnicu, jer sam htio da bar na taj način bude dio toga što radim. Možda ga jedan dan i nagovorim da odsvira nešto - ispričao nam je Jim, koji je album objavio za nezavisnu izdavačku kuću Dirty Mojo Records, i to točno šest mjeseci po objavi albuma prvijenca Rust Red Romance.


- Cijela ova godina koja je stvarno bila teška i čudna, zapravo me inspirirala. Samo što ja nisam išao u neku razumnu analizu, nego sam sjeo u Buick i odvezao se. Mislim da nešto što je trulo ne treba popravljati, nego da to treba pustiti da propadne. Gradiš svoj svijet koji je lijep, pravedan i čaroban, i tada si ti stanovnik i živući dokaz življenja utopije. Moja prijateljica Hana rekla mi je da je u ovim vremenima zapravo najveći izazov u duhu ostati zdrav, i to je živa istina. Tada sam tek shvatio koliko mi ta muzika znači. To je znak nade, snage i ljepote. Uspjeti ostati zdrav u svome duhu i unatoč svemu, stvarati i rasti. Ne dopustiti svome životu da ti klizne iz ruku, bez obzira na okolnosti koje se događaju u ovom "realnom" svijetu. Muzika tako predstavlja rezultat volje koja ide ispod svih stvari i traži svjetlo kako bi i dalje mogla voljeti život i samu sebe.

 

 

Uz klupsku glazbu i ritam mašine, motive za stvaranje novog albuma tražio sam u vlastitom glazbenom kurikulumu, oslanjajući se pritom na ostavštinu Velvet Undergrounda, blatnoga bluesa te ritmiku njujorških bendova Suicide i Endless Boogie. Povezujući osobne obiteljske uspomene i fantastiku "Buick Transgalactic 47" postaje međugalaktičko glazbeno vozilo koje nas vodi od pustolovine do pustolovine, kao nekakav SF serijal. "Buick Transgalactic 47" izmaštana je stvarnost, ili pak ostvarena mašta - kaže Jim o svom albumu, koji se može preuzeti i preslušati besplatno na Bandcampu, YouTubeu, Soundcloudu, Apple Musicu i Spotify.
Kad je riječ o njegovom matičnom bendu Garage In July, Jim nam je otkrio kako su u potrazi za bubnjarem "kako bi ponovno počeli rokati".


Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike