Kultura
KAZAMAT: OTVORENA IZLOŽBA LANE STOJIĆEVIĆ

Mizanscena kao inspiracija
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Kroz zadane parametre na lokaciji i dodane elemente stvara novu scenografiju

Izložba "Mizanscena" Lane Stojićević, mlade šibenske multimedijalne umjetnice koja živi i radi u Splitu, otvorena je u petak, u osječkoj Galeriji Kazamat. Riječ je o izložbi čiji postav čine četiri umjetničko-istraživačka rada - Betonicus (2020.), Fasada (2018.), Sunny Side (2018.) i Crno brdo (2015.).

Izvorno kazališni pojam mizanscena (franc. mise-en-scène) odnosi na scenski aranžman i vizualne efekte, ali i atmosferu koja se scenom stvara, pri čemu autor postaje metteur-en-scène, ili doslovce "postavljač na scenu". Upravo tu ulogu preuzela je Stojićević u predstavljenim radovima istražujući teme divlje gradnje, arhitektonskog nasljeđa i ekološkog zagađenja pomoću fotografije, zvučnih zapisa, videomaterijala, tekstila, kostima ili arhitektonske makete.

- Bilo da je u pitanju odlagalište otpada u Crnom brdu, hotelski bazen u Sunny Sideu, arhitekura Splita i okolice u Fasadi, ili skladišta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u njezinom najnovijem radu Betonicus, Stojićević koristi zadane parametre koje nalazi na određenoj lokaciji te uz dodane elemente zapravo stvara neku novu scenografiju. Stvara ju na način da samu sebe kostimira, izrađuje makete koje također koristi kao dodatak scenografiji te tako dobiva nove prizore koje potom najčešće fotografira. Primjerice, referirajući se na događaj iz 1931. godine, kada su se u povodu tradicionalnog bala arhitekti Manhattana kostimirali u svoje zgrade, ona je u radu Fasada također odjevena u kostim građevine, međutim, ovdje se radi o pretjerano sladunjavom ružičastom, pomalo smiješnom kostimu, pa tako kritizira arhitekturu današanje Dalmacije - rekla je voditeljica Galerije Kazamat Kristina Marić, koja je u odsustvu autorice otvorila izložbu.

Lana Stojićević (1989.) diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovala na nekoliko rezidencijalnih programa. Posljednjih je godina svojim intrigantnim radovima, koji pružaju vrlo upečatljiv vizualni komentar na sadašnjicu, postala jedno od najzanimljivijih mladih lica na domaćoj umjetničkoj sceni. Za svoj je dosadašnji umjetnički rad primila više nagrada, od kojih se ističu godišnja nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladu umjetnicu (Zagreb, 2015.) i Metro Imaging Mentorship Award na izložbi "New East Photo Prize" (London, 2016.). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izložba "Mizanscena", realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Osijeka i Grada Splita, bit će postavljena do 12. prosinca, a moguće ju je besplatno pogledati u radnom vremenu Galerije Kazamat (srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati; subota i nedjelja od 10 do 13 sati), ili prema prethodnoj najavi.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike