Zdravlje
U SKLOPU PROJEKTA ŽIVJETI ZDRAVO

Besplatno i anonimno brzo testiranje na HIV
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, na čelu s prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, pridružila se Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima. Svake se godine krajem studenoga, ususret 1. prosinca - Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a - obilježava Europski tjedan testiranja na HIV. Tijekom ETW-a europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima pridonesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

„Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, i ove se godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ pridružuje ETW-u provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV brzim testom, preko kojeg korisnici svoj HIV status saznaju za samo nekoliko minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 %“, objasnila je Lana Kasumović, voditeljica Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Službe za promicanje zdravlja. Testiranja se provode radnim danima, do 1. prosinca u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12, od 15 do 19 sati.

„Postupak testiranja sastoji se od kratkog razgovora sa savjetnikom/icom. Zatim se iz prsta uzima nekoliko kapljica krvi te je HIV status osobe koja se testira vrlo brzo poznat. U slučaju pozitivnog testa, osobama se odmah pruža prva psihološka pomoć i upućuje ih se na daljnju obradu i liječenje“, kazao je Davor Plažanin, dr. med., spec. epidemiologije. Testirati se mogu punoljetne osobe, a maloljetnici se mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. J.Kn.
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa