Svijet
PRVI INTERVJU

Donald Trump i dalje ne priznaje poraz
Objavljeno 29. studenog, 2020.
Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je dao prvi televizijski intervju uživo od izbora 3. studenoga, pojavivši se na Fox Business Newsu i ponovivši neutemeljene optužbe o izbornoj prijevari.

Trump je intervju dao nakon što je republikanski senator Roy Blunt, predsjednik kongresnog inauguracijskog odbora, rekao kako očekuje da će izabrani predsjednik, demokrat Joe Biden prisegnuti za novog predsjednika 20. siječnja. "Surađujemo s Bidenovom administracijom, administracijom koja će vjerojatno biti zadužena i za tranziciju i za inauguraciju", rekao je Blunt, guverner Missourija. Ipak, nije izrijekom spomenuo Trumpov poraz 3. studenoga.

Trump je iskoristio intervju kako bi ponovio optužbe bez dokaza o širokoj izbornoj prijevari, što su tvrdnje koje su odbacili brojni suci. Ali je izrazio sumnju u to hoće li Vrhovni sud željeti razmotriti žalbu za bilo koji slučaj za koji se zauzima njegov tim. Gotovo svaka tužba koju je dala Trumpova kampanja odbačena je na sudovima zbog nedostatka dokaza.

Trumpov tabor izgubio još jednom na sudu u Pennsylvaniji

Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio je u subotu još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trumpa da ospori pobjedu protukandidata Joea Bidena u toj saveznoj državi.

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika.

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno.

Time je odbačena posljednja tužba Trumpova tabora u Pennsylvaniji.

Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Mike Kelly željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. kojim je u Pennsylvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.

Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. studenoga, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.

Subotnja odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije nastavlja niz desetaka izgubljenih tužbi koje su Trumpova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD-a u pokušaju da ponište Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. studenoga.

Trump i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te preko Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera.

Biden će prisegu položiti 20. siječnja 2021.

(Hina)

Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike