Novosti
U HRVATSKOM SABORU

Izglasan Ovršni zakon
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Sabor je u petak izglasao izmjene Ovršnog zakona prema kojima se smanjuju troškovi ovršnih postupaka, uvodi elektronička komunikacija te od ovrha izuzimaju božićnica, uskrsnica, regres i topli obrok.

Od ovrha bit će izuzete i sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom, što je amandmanom predložio HDZ, a Sabor izglasao. Prema zakonskim izmjenama deložacije se neće provoditi od 1. studenoga do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20.000 kuna na 40.000 kuna. Prihvaćanjem amandmana SDP-a u nešto izmijenjenom obliku novost je i što će Vlada u okolnostima epidemije izazvane COVID-om moći donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najduže na šest mjeseci.

Zakonskim izmjenama Ovršnog zakona uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku od 15 dana, a ako obveze ispuni u tom roku, nema nikakvih troškova ovršnog postupka.

Ovršni postupak pokretat će se podnošenjem elektroničkog prijedloga preko informacijskog sustava nadležnom sudu, koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu. H