Svijet
NAKON LOKALNIH IZBORA POLITIČKA SLIKA BIH MIJENJA SE

Bakir Izetbegović mora birati između supruge i stranke
Objavljeno 28. studenog, 2020.

Niz godina vladajuća stranka u BiH, Stranka demokratske akcije, suočila se s najozbiljnijim unutarnjim lomovima od svog osnutka zbog loših rezultata na nedavnim lokalnim izborima, a njezin čelnik Bakir Izetbegović suočen je s izborom između svoje supruge i najbližih suradnika.


Mediji u BiH u petak su posvetili veliku pozornost najavi čelnika Zastupničkog doma BiH Denisa Zvizdića kako će napustiti SDA ne uslijede li smjene u vodstvu županijske organizacije stranke u Sarajevu, gdje je ujedinjena oporba nanijela težak poraz kandidatima najveće bošnjačke stranke, preuzevši na izborima sredinom studenoga vlast u glavnom gradu.


"Predsjednik županijskog odbora i njegovi potpredsjednici, uključujući i gospođu (Sebiju) Izetbegović, moraju odstupiti s dužnosti koje imaju u stranci. Ovo je jedini način da se SDA spasi i da se pokuša vratiti povjerenje birača", izjavio je Zvizdić za portal Klix, najavivši tako početak dubokog sukoba s neizvjesnim ishodom.


Zvizdić nije bilo tko u SDA-u. Godinama je u samom vrhu stranke, predsjedatelj Vijeća ministara BiH od 2014. do 2018., a sada je čelnik Zastupničkog doma državnog parlamenta. Uz sve to, on je i kućni prijatelj obitelji Izetbegović.


Nakon što je Izetbegović dva mandata bio član Predsjedništva BiH, pa se više nije mogao kandidirati, Zvizdić je 2018. kotirao za najozbiljnijeg kandidata SDA za člana bošnjačkog državnog vrha, no on je od toga odustao. Naknadno je pojasnio kako je to učinio kada se ispostavilo kako na tu kandidaturu pretendira baš Sebija Izetbegović. Na kraju je kandidat postao Šefik Džaferović, koji je i izabran, Zvizdić se sklonio u parlamentarne klupe, a Sebija Izetbegović je, uz mjesto ravnateljice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), za sebe rezervirala i ono zamjenice predsjednika županijskog odbora SDA, s kojeg je "vedrila i oblačila" tijekom priprema za lokalne izbore.


Zvizdić smatra kako je upravo zato ona ta koja mora snositi odgovornost za težak izborni poraz u Sarajevu. Podsjetio je i na aferu s nabavom stotinu neupotrebljivih kineskih respiratora za bolnice u Federaciji BiH te na veliko nezadovoljstvo građana zbog lošeg upravljanja pandemijskom krizom, a posebice zbog ponašanja uprave KCUS-a, koja je praktično zaključala brojne klinike pred oboljelima, s obrazloženjem kako moraju spriječiti prodiranje zaraze.


"Moramo se ispričati građanima zbog ovoga, kao i svih afera u kojima su sudjelovali kadrovi SDA", kazao je Zvizdić, zaključivši kako u protivnom stranku na izborima 2020. čeka "potpuni krah".


Izetbegović je na ovaj istup svog bliskog suradnika odmah prijeteći reagirao poručivši kako se on neće pokoriti takvim zahtjevima. Ustvrdivši za sebe kako nije čovjek kojemu se daju ultimatumi, Izetbegović je svrstao Zvizdića u "bivše prijatelje" kojima je davao potporu u političkom usponu, a oni mu sada okreću leđa.


Prema njegovim riječima, stranka zapravo nije poražena, nego je, kao i drugi, izgubila "nešto glasova" zbog manjeg odaziva birača što će, kako tvrdi, nadoknaditi na izborima za dvije godine. Posebice su ga pogodile kritike na račun KCUS-a i načina na koji njegova supruga upravlja tom zdravstvenom ustanovom, poručivši kako će ona sama odlučiti o tome hoće li nastaviti svoju karijeru u stranci.


Stranka demokratske akcije je, uz kraće dvogodišnje razdoblje, neprekidno je na vlasti u BiH još od 1990. godine.
Hina/V.Tešija
SDA je, uz kraće dvogodišnje razdoblje, neprekidno na vlasti u BiH još od 1990. godine
Najčitanije iz rubrike