Svijet
ORBAN NE ŽELI KOMPROMIS OKO PRORAČUNA

Poljska i Mađarska tonu sve dublje u izolaciju
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Stajalište Mađarske o vetu na proračun i fond za oporavak Europske unije "čvrsto je", rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi tražiti kompromis u pitanju vladavine zakona. Orban je govorio na državnom radiju dan nakon što su Mađarska i Poljska rekle da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni dokument Europske unije.


Mađarska i Poljska uložile su prošlog tjedna veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštovanjem vladavine prava, a njihov veto mogao bi odgoditi isplatu fondova vrijednih ukupno 1,8 bilijuna eura, uključujući i milijarde eura namijenjene oporavku gospodarstva upravo u vrijeme kad se EU mora nositi s drugim pandemijskim valom i recesijom.


Te dvije države su pod istragom EU-a zbog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija. Orban je u petak rekao da su glasovi Mađarske i Poljske ključni za proračun i fond oporavka EU-a. "Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja", rekao je Orban. "Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis", kazao je.
"Svojim izjavama Poljska i Mađarska tonu sve dublje u izolaciju", rekao je jedan viši diplomat iz EU-a. H
Najčitanije iz rubrike