Regija
ZA ŠTO KVALITETNIJI ŽIVOT

Projekt “Zajedno sretni u starosti”
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Cilj je unaprijediti kvalitetu socijalnih usluga za one starije od 65 godina i njihove obitelji
ŽUPANJA - Gradsko društvo Crvenog križa Županja provodi projekt "Zajedno sretni u starosti", vrijedan 1.499.990 kuna, financiran iz Europskog socijalnog fonda, u okviru poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici" - faza I. Trajat će 24 mjeseca, do 1. kolovoza 2022. Projektni partneri su Grad Županja, Zdravstvena ustanova za njegu u kući Ljubica, Dom za starije i nemoćne osobe Svjetlost i Udruga matice umirovljenika Županja.Ciljevi su projekta pojačati uključenost u društvo skupina u riziku od socijalne isključenosti širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici, te omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu pružanjem tih usluga. Namjera je i ojačati kapacitete stručnjaka u svrhu razvoja socijalnih usluga angažmanom članova projektnog tima, vanjskih stručnjaka i 20 volontera za pružanje socijalnih usluga prijevoza.

Ciljne skupine su osobe starije od 65 godina i članovi obitelji starijih osoba. Tijekom provedbe projekta uspostavit će se i unaprijediti tri socijalne usluge za 300 osoba starijih od 54 godine.

- Riječ je o prijevozu starijih osoba, posudionici bolesničkih kreveta i pomagala te klubu "Aktivni u trećoj životnoj dobi". Kroz Klub će se provoditi likovno-kreativne radionice, tradicijske radionice te sportsko-rekreativne aktivnosti - ističu u GD-u CK Županja. Tu su i dva prijevozna sredstva koja omogućuju pristupačnost specifičnim sadržajima potrebnim za osnovno i kvalitetno življenje starijih osoba kroz provedbu socijalnih usluga prijevoza. Jedno je vozilo prilagođeno osobama s otežanom pokretljivošću i invaliditetom.

U sklopu projekta unaprijedit će se vještine 20 volontera za pružanje socijalnih usluga te nabaviti sva potrebna oprema, materijali za radioničke vježbe Kluba, kao i ICT oprema.

Unaprijedit će se i vještine 25 stručnjaka radi razvoja socijalnih usluga za pripadnike ciljnih skupina.

Marija Lešić Omerović
GRUPA ZA SAMOPOMOĆ
U sklopu projekta uspostaviti će se nova usluga za 165 članova obitelji starijih osoba - grupa za samopomoć. Provest će se 10 radionica za članove obitelji starijih osoba o temi osnovne njege bolesnika, pri čemu će polaznici steći potrebna znanja i vještine kako pomoći starijim i oboljelim članovima obitelji, ali i kako se nositi sa starošću i bolešću bliske osobe.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana