Osijek
U VRIJEDNOSTI OD 38 MILIJUNA KUNA

Sanirano i nekadašnje odlagalište Nemetin
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Nepunih godinu dana od početka radova, jučer je održana završna konferencija projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Nemetin. Cilj je projekta bio sanacija i zatvaranje neusklađenog odlagališta Nemetin, na kojemu je od 1990. do 2011. godine odloženo 366 tisuća kubičnih metara otpada, koji se u to vrijeme nije odlagao prema današnjim pravilima struke. Sanirana je površina od 72 tisuće četvornih metara.

Ukupna je vrijednost projekta oko 38 milijuna kuna, pri tome je 85 posto nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda, a u sufinanciranju je sudjelovao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosom od 10 posto prihvatljivih i procijenjenih troškova, odnosno s 3,5 milijuna kuna. Na Gradu Osijeku ostala je obveza osigurati preostalih pet posto iznosa, odnosno 1,7 milijuna kuna. Tehničko-tehnološko rješenje predviđalo je izgradnju tijela odlagališta, sustava za otplinjavanje, sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, interne prometne površine, izvedbu oborinskog nasipa i krajobrazno uređenje odlagališta.

O tome su jučer govorili predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda i domaćina, Grada Osijeka.

Na području Osijeka u projekte sanacije odlagališta (uz Nemetin tu su i odlagališta Filipovica i Sarvaš) do sada je uloženo 130 milijuna kuna, uglavnom novca Europske unije. D.K.
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike