Novosti
TJEDAN SVJETSKOG SAVEZA MLADIH

Mladi o slobodi, razvoju identiteta i ideologijama
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Osmi zaredom Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska pod nazivom "Stari izazovi, novo ruho" održat će se od 30. studenoga do 4. prosinca u Zagrebu. Prijenos će biti osiguran preko društvenih mreža na Facebooku (@World Youth Alliance Hrvatska) i YouTubeu (@Svjetski savez mladih Hrvatska). Uz nekoliko konferencija i okruglih stolova, bit će proglašeni i najbolji volonter, najbolji mladi poduzetnik i veleposlanik za ljudska prava za 2020.


Prema riječima Luke Poslona, programskog direktora Svjetskog saveza mladih Hrvatska, konferencija se održava preko interneta u formi ciklusa okruglih stolova i okupit će stručnjake, znanstvenike, donositelje odluka i više od 500 mladih, koji će u pet dana ponuditi rješenja aktualnih problema današnjice. Dodao je da su teme ovogodišnje konferencije doživljaj slobode unutar društva i pojedinca, razvoj identiteta i ideologija u vremenima krize, utjecaj pandemije COVID-19 na svakodnevnicu digitalizacijom društva, udaljavanjem od čovjeka te društveni procesi koji su utjecali na društvene podjele u obliku radikalizacije i ekstremizacije.


Tema prvog okruglog stola "Ideologija u krizi?" bavit će se napetostima u Hrvatskoj i svijetu koje su ove godine utjecale na poimanje fizičke i unutarnje slobode pojedinca i društva. Govornici okruglog stola 30. studenoga u 18 sati su Marita Brčić Kuljiš, Matija Štahan, Marija Selak Raspudić i Igor Mikloušić. Među pitanjima koja će biti postavljena su: Zašto se u kriznim vremenima okrećemo ideološkim pitanjima te prepoznajemo li ta pitanja kao temelj ljudske naravi ili isključivo kao obrambeni mehanizam? Kako se čovjek osjeća kada mu je ukinuta ili ograničena sloboda, kako na to reagira te postoji li objektivna istina o slobodi? Kako razumjeti trenutnu društvenu situaciju (nemiri, nepovjerenje, otuđenje i nesigurnost), koji su procesi do nje doveli i koji su mogući ishodi? Što čovjek treba činiti kako bi obranio temeljne ljudske vrijednosti?
Posljednji dan Tjedna Svjetskog saveza mladih, petak, 4. prosinca, obilježit će Donatorska večer. D.Celing