Svijet
EU ZA UVJETOVANJE ISPLATE NOVCA POŠTOVANJEM VLADAVINE PRAVA

Mađarska i Poljska još neće odustati od veta na proračun
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Mađarska vlada ostat će pri svojem vetu na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplata novca poštovanjem vladavine prava, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana.


Gergely Gulyas rekao je na briefingu za novinare da će Orban, koji će se kasnije tijekom dana sastati s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim, svojim glavnim saveznikom, objaviti zajedničko pisano stajalište o krizi. Mađarska i Poljska uložile su prošlog tjedna veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog mehanizma uvjetovanja isplate novca poštovanjem vladavine prava. Obje zemlje pod istragom su EU-a zbog potkopavanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija. Zbog mehanizma uvjetovanosti mogle bi izgubiti pristup desecima milijarda eura iz EU proračuna. "Nije prihvatljivo da bilo tko povezuje isplatu europskih sredstava političkim kriterijima", rekao je Gulyas, dodajući da Mađarska ustraje pri svojem stajalištu.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila im je u srijedu da se u vezi s tim pitanjem obrate Sudu EU-a.


"Ako sumnjate, postoji jasan put: idite na Sud EU-a i tamo provjerite nova pravila. To je mjesto gdje rješavamo naše sporove oko pravnih tekstova. I ne na štetu milijuna Europljana kojima je hitno potrebna pomoć", rekla je von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. "Ovdje govorimo o kršenju vladavine prava na štetu proračuna EU-a. Teško je zamisliti ikoga u Europi da je protiv toga načela", istaknula je von der Leyen.


No Gulyas je rekao da nemaju razloga ići na Sud EU-a jer "ne postoje prihvaćeni kriteriji za vladavinu prava". Dodao je da je prijedlog da se omogući pravo na žalbu „dobar potez njemačke vlade”, ali i da to nije dovoljno. Poljski premijer Morawiecki također je, prije polaska za Budimpeštu, bio odlučan u vezi s poljskim vetom na konferenciji za novinare u Varšavi. "Upozoravamo svoje prijatelje da EU ne bi trebao ići tim putem, razgovarat ćemo o tome s premijerom Orbanom", rekao je.
"U kontaktu sam s premijerom Slovenije i Višegradskom skupinom i razmatramo kako uvjeriti njemačko i portugalsko predsjedništvo EU-a što je moguće prije, a od 1. srpnja predsjedanje preuzima Slovenija, čiji je premijer objavio pismo u kojem vrlo jasno objašnjava rizike, prijetnje i pogreške u vezi s tom uredbom", rekao je. H
Možda ste propustili...