Regija
ZAVRŠNO UREĐENJE

Obnavlja se glavni oltar crkve sv. Euzebija i Poliona
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Vrijednost projekta i konzervatorsko-restauratorskih radova je 172.500 kuna
VINKOVCI

Dolaskom djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela Split, počela je obnova glavnog oltara sv. Ivana Nepomuka u crkvi sv. Euzebija i Poliona.

Župa sv. Euzebija i Poliona 28. svibnja ove godine sklopila je ugovor o sufinanciranju projekta "Konzervatorsko-restauratorska obnova glavnog oltara crkve sv. Euzebija i Poliona Vinkovci" s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije prema Programu ulaganja u zajednicu u vrijednosti od 150.000 kuna. Pripremu projektne dokumentacije za prijavu na natječaj proveo je Upravni odjel za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, koji će pružiti i tehničku pomoć u provedbi projekta.

Crkva je, kao što je poznato, tijekom Domovinskog rata pretrpjela velika oštećenja.

- Oltar je prevelik i pretežak da bi se rastavljao, osim sporednih dijelova koji se mogu iznijeti i odnijeti na restauraciju u Restauratorski zavod u Zagrebu. Zbog toga će restauratori raditi u samoj crkvi. Velika slika na oltaru neprocjenjive vrijednosti već je restaurirana te treba još završiti okvir i ukrase. Time će biti završena jedina cjelovita restauracija u povijesti ove vinkovačke crkve otkako ju je sagradila austrijska carica Marija Terezija. U povijesti Velike crkve doživio sam najveću tragediju koju nije doživio nijedan župnik prije mene, počevši od trenutka kada su zločinci, četnici i JNA, spalili do temelja župni ured, a poslije srušili crkveni toranj, uništili zvona, razorili krovište te uništili i vitraje. Hvala Bogu, sada će crkva, kada završe ovi radovi, a planirano je do Božića, biti baš onakva kakva treba biti, kako ju je carica zamislila kada je dala nalog da se sagradi, a pred kojom se onda u parku postrojavala carska vojska kada je odlazila na položaje na granice prema Osmanlijama - kazao je prečasni Tadija Pranjić, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona.

Prema riječima Nives Mijić iz tvrtke Elaboro iz Splita, izvođača radova, u tijeku su radovi na prvoj fazi uređenja središnjeg oltara, odnosno uklanjanju mnogobrojnih preslika koji su nastali tijekom godina.

- Uz pomoć skalpela skidaju se svi slojevi kako bi se došlo do izvorne boje, a kolegica Petra Baleta radi na dijelu koji se zove tabernakul. Dosta je zahtjevno, jer nešto možemo odraditi u samoj crkvi, a one mnogo zahtjevnije stvari moramo nositi u Split. U drugoj fazi uklonit će se ostaci boje, priprema za treću fazu u kojoj ide lakiranje. Na nekim dijelovima će, osim boje, doći i pozlata, no sve u dogovoru s konzervatorima - rekla je Mijić. Uz nju i Petru Baletu, na oltaru rade još Marin Drnasin, Dora Blažević i Ante Duraković.

Ukupna vrijednost projekta i ugovorenih konzervatorsko-restauratorskih radova iznosi 172.500 kuna. S obzirom na to da je crkva sv. Euzebija i Poliona od velikog značenja za lokalno stanovništvo te se sustavno obnavlja nakon teških ratnih oštećenja 1991. godine, Grad Vinkovci sufinancira projekt s 22.500 kuna.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike