Tehno
TEST: SONY XPERIA 1 II

Napokon Sony koji želimo, najbolje što nudi tržište
Objavljeno 27. studenog, 2020.
ovo je telefon koji ćete poželjeti ako mu date šansu pokraj velikih, izreklamiranih modela

Gotovo deset godina bio sam strastveni korisnik Sony Xperia pametnih telefona. To nikako nisam niti krio, a među ekipom sam često uvijek isticao zašto je Sony dobar izbor.


Iako je već i tada Sony teško dolazio do kupaca, posljednjih dvije-tri godine to je postalo gotovo nemoguća misija za Sony. Iako se trude proizvesti doista dobre telefona, nepromišljen i nedostatak marketinga uopće doveo je do slabe prepoznatljivosti Sony Xperia pametnih telefona. Međutim, uspjeli smo se dokopati njihova top-modela Sony Xperia 1 II, koji ima što ponuditi, štoviše, ovo je telefon koji ćete poželjeti ako mu date šansu pokraj velikih i marketinški izuzetno dobro izreklamiranih modela.

Dizajn za 5

Sony je oduvijek svoje modele dizajnirao s osobitom pažnjom. Sjetimo se razigranih modela i privlačnog dizajna modela kao što je bio Arc, modela Xperia S s prozirnim dijelom te staklenog Z, koji je donio dotad neviđenu vodootpornost u ovu kategoriju telefona. Sa sjetom gledamo na modele koje smo imali prilike koristiti i testirati, a čije recenzije i danas možete naći na portalu CroPC.net. No vratimo se na Sony Xperia 1 II. Za početak riječ je o nasljedniku modela Sony Xperia 1, pa se nadamo da će Sony konačno uvesti neki red i držati se nomenklature svojih modela s oznaka verzije pojedinog modela. U pakiranju s telefonom stiže brzi punjač te slušalice, a ostatak ide na papirologiju. Sam telefon djeluje luksuzno i izrađen s osobitom pažnjom. Spoj između prednje i stražnje staklene površine s metalnim obručem izveden je savršeno i nemoguće ga je osjetiti pod prstima. Sam telefon djeluje monolitno i donosi uvjerljivo jedan od najboljih izgleda. Posebnost telefona je i u njegovu duguljastom izgledu koji zahvaljuje zaslonu omjera 21:9. Stražnja strana donosi trendovski ispupčene i u stranu pomaknute kamere, s desne strane je tipka za otključavanje s izvrsno integriranim čitačem otiska prsta, kontrola glasnoće te poslovično za Sony – tipka fotoaparata. S donje strane je USB-C, a na vrhu telefona na radost i veselje mnogih – 3,5-mm audiopriključak. Sve u svemu, Sony Xperia 1 II neće vas ostaviti ravnodušnima.

Superiorno

Sony je svoj top-model želio učiniti doista superiornim. Čini nam se kako da je doista upregnuo sve svoje odjele kako bi napravili nešto najbolje što mogu. Taj dojam nakon izgleda prati vas i nakon uključivanju telefona. Kako smo spomenuli, zaslon je specifičnog omjera 21:9, duljina dijagonale je 6,5-inča, a rezolucija visokih 3840 x 1664 piksela uz gustoću od 643 ppi. Prilično visok broj, superiorniji od ostatka konkurencije, pa iako golom oku nevidljivo, znat ćete da imate jedan od najboljih zaslona. Posebno nam se sviđa prilagodba Androida koji radi Sony. Oduvijek to ističemo, pa nećemo ni sada preskočiti. Minimalistički, jasan, intuitivan, Sony mnogima može poslužiti kako dotjerati sučelje. Kako bi se na telefonu sve brzo odvijalo, zaslužan je najmoćniji hardver danas dostupan. Telefon pogoni Snapdragon 865 SoC koji zadovoljava visoke standarde u svim aspektima rada. Grafički podsustav je Adreno 650. Koristi se i AI Engine 5 koji se temelji na Hexagon Tensor Acceleratoru i Sensing Hubu. Tandem moćnom procesoru je LPDDR5 RAM kojem je na raspolaganju respektabilnih 8 GB. Iako povezivost telefona uglavnom više ne ističemo, ovdje valjda dodati kako imamo podršku za 5G, što znači da je telefon spreman za budućnost. Tu je još Bluetooth najnovije 5.1 verzije, Wi-Fi 6 i NFC koji za plaćanje radi besprijekorno.

Filmska kamera

Sony je u model Xperia 1 II ugradio i svoju najbolju kameru dosad. Koristeći svoje bogato znanje iz industrije fotoaparata i filmske industrije, Xperia 1 II nudi jednu od najnaprednijih kamera viđenih u telefonu. Prednja kamera je 8 MP senzora (1/4 inča), otvora F/2.0. Brzo se fokusira na lica i daje prilično dobru reprodukciju boja. Tri stražnje kamere Xperia 1 II sve su 12 MP. Odgovaraju žarišnim duljinama od 16 mm, 24 mm i 70 mm. Koriste BIONZ i Zeiss tehnologiju, a svaka leća ima T * (T-Star) premaz za visoki kontrast i pravilnu reprodukciju boja. Sve skupa pružit će vam vrhunske fotografije i spektakularne videozapise na razini profesionalnih kinematografa. Iako bismo o Xperia 1 II mogli pisati još, za kraj vas pozivamo da i sami istražite ovaj modele negdje u trgovinama. Uvjereni smo da ćete biti oduševljeni kao i mi i da ćete poželjeti ovaj model za sebe. Napokon Sony! Nadamo se da će i marketing učiniti svoje kako bi se riječ o vrhunskom telefon ipak malo više čula.
Marin Režić
Xperia 1 II nudi jednu od najnaprednijih kamera viđenih u telefonu
Sam telefon djeluje luksuzno i izrađen s osobitom pažnjom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike